Hlavní obsah

Rusko má diamantové tajemství, které zamává s trhem

Novinky, pst

Pod stokilometrovým kráterem Popigaj, který vznikl před 35 milióny let na Sibiři dopadem velkého asteroidu, leží ohromné zásoby diamantů. Tuto informaci tajila Moskva podle Christian Science Monitoru již od 70. let minulého století, ale nyní ji odtajnila.

Foto: Tyrone Siu , Reuters

Diamanty z popigajské oblasti nebudou zřejmě primárně určeny pro klenotníky, ale především pro průmyslové účely. (Ilustrační foto)

Článek

Jde o množství vyjádřené v biliónech karátů, které by pokrylo současnou celosvětovou spotřebu na 3000 let, a zcela jistě zamávalo s celosvětovým trhem. Rusové drželi informaci v tajnosti, protože i tak vydělávali na těžbě ze svých stávajících nalezišť. Už Sovětský svaz navíc mohutně investoval i do technologie výroby umělých diamantů.

Foto: ti, Právo

Agentura ITAR-Tass však nyní zdůrazňuje, že popigajské diamanty jsou dvakrát tak tvrdší než dosud dostupné kameny, což by jim na trhu dávalo výhodu. Ideální jsou především pro vědecké účely a moderní technologie.

„Zdroj super tvrdých diamantů v horninách po popigajské kryptoexplozi je desetkrát větší než všechna dosud známá naleziště,“ uvedl Nikolaj Pochilenko ředitele Novosibirského ústavu geologie a mineralogie.

Super tvrdé diamanty vznikají podle vědců právě tak, když meteor dopadne s vysokou rychlostí na již existující zásoby diamantů. Popigajská oblast je podle Rusů však svojí bohatostí unikátní na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám