Hlavní obsah

Metanolovou aféru se solnou nelze srovnávat, zní z ministerstva

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nedělní nařízení hlavního polského hygienika, kterým na měsíc zakázal obchodování s více než dvacetiprocentním alkoholem vyrobeným v Česku, se oproti předešlým kauzám, kdy se naopak řešily závadné potraviny z Polska, zásadně liší. Novinkám to řekl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Foto: Novinky

Policisté při kontrolách stánků, zda se v nich neprodává alkohol.

Článek

„Situace se jednoznačně liší v tom, že v Česku je v současné době zákaz prodeje nápojů s obsahem alkoholu nad 20 procent, tudíž v tom má polská strana jistou oporu,“ sdělil Žáček.

Podle mluvčího tomu tak například v únorové kauze technické soli nebylo, tehdy polská strana žádné takové nařízení nevydala. Naopak, polští hygienici následně v březnu uvedli, že technická posypová sůl, která se u našich severních sousedů užívala, není pro lidské zdraví nebezpečná.

Polští policisté vyrazili do ulic kvůli pančovanému alkoholu z ČeskaVideo: Novinky/Reuters

Polské úřady opatření zdůvodnily potřebou chránit polské občany a osoby pobývající v Polsku za situace, kdy je z Česka hlášena série často smrtelných otrav po požití alkoholu s příměsí jedovatého metanolu.

Prohibice zatím bez konkrétní délky trvání

Metanolová aféra si v Česku vyžádala už 20 životů, další desítky lidí se nacházejí v jednotlivých nemocničních zařízeních. Policie dosud v této souvislosti obvinila 23 lidí.

V pátek byl nucen ministr Leoš Heger (TOP 09) vyhlásit částečnou prohibici, která spočívá v zákazu prodeje tvrdého alkoholu o obsahu vyšším než 20 procent etanolu. Jak v pondělí Heger uvedl, prohibice bude trvat i nadále v současné podobě. Z prodeje bylo zatím staženo kolem 20 miliónů lahví. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám