Hlavní obsah

V Řecku stávkují lékaři a soudci

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Zatímco ve Španělsku vyjádřili v pondělí nespokojenost s ekonomickou situací pracující na železnici, v Řecku začali stávkovat lékaři ze státních nemocnic a soudci. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Řecko si na nedostatek stávek rozhodně nemůže stěžovat.

Článek

Důvod je poměrně jasný – nesouhlas s úspornými nařízeními vlády.

Pokud jde o lékaře, ti hodlají v protestech pokračovat tak dlouho, dokud neobdrží dosud nevyplacené odměny za přesčasy. Během protestů budou poskytovat pouze neodkladnou zdravotnickou pomoc.

Podobné je to i u soudců, kteří plánují stávkovat minimálně po dva následující týdny. Hrozí jim totiž snížení platů. I v tomto případě jsou rozhodnuti řešit pouze urgentní případy.

V dohledné době lze v této krizí drcené jihoevropské zemi očekávat protesty i v dalších odvětvích. Na 26. září pak dva největší odborové svazy v zemi, zahrnující zaměstnance ve veřejném i soukromém sektoru, svolaly generální stávku.

Řecká ekonomika se nachází dlouhodobě v recesi, nezaměstnanost dosahuje hrozivých 25 procent, země je navíc závislá na mezinárodních finančních půjčkách. Pro jejich dosáhnutí však musí podnikat drastická úsporná opatření. Během let 2013 až 2014 by tak Atény měly ušetřit téměř 12 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám