Hlavní obsah

Španělské banky si v srpnu vypůjčily rekordních 412 miliard eur

– Madrid
Novinky, pit

Španělské banky si byly nuceny v srpnu vypůjčit od Evropské centrální banky celkem 412 miliard eur (asi 10 biliónů korun). Jak uvedla agentura Reuters s odkazem na údaje tamní centrální banky, jedná se dosavadní rekordní měsíční sumu.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Pro srovnání, v červenci dosáhla částka 402 miliard eur, zatímco loni v srpnu to bylo „jen“ 82 miliard eur. Na španělské banky připadá 34 procent všech výpůjček v rámci 17členné eurozóny, které poskytuje Evropská centrální banka. Naopak například irské banky v červenci snížily své výpůjčky zhruba o dvě miliardy eur na 120 miliard.

Španělsko se nachází v nezáviděníhodné situaci a problémy v bankovním sektoru přinutily vládu požádat o mezinárodní finanční injekci, která by mohla dosáhnout až 100 miliard eur. Tamní bankovní sektor totiž zatěžuje obrovské množství nesplacených úvěrů, které se vynořily po prasknutí realitní bubliny v roce 2008.

Dalším problémem je obrovská nezaměstnanost dosahující 25 procent, nejvyšší v eurozóně. Pyrenejská země se navíc nachází v druhé krizi od roku 2009 a podle odhadů potrvá minimálně do příštího roku.

V potížích se nacházejí i mnohé ze 17 španělských regionů, z nichž některé už požádaly o nemalou finanční pomoc centrální vládu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám