Hlavní obsah

Portugalská opozice se postavila proti úsporným opatřením

Novinky, pit
Lisabon

Socialistická strana, hlavní a největší opoziční strana v Portugalsku, nehodlá podporovat další úsporná opatření a bude hlasovat proti návrhu rozpočtu na rok 2013. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho (vlevo) a prezident Evropské unie Herman Van Rompuy

Článek

Tento krok by sice neměl zabránit vládnoucí středo-pravé koalici prosadit nejnovější úsporná opatření v parlamentu, neboť v něm má většinu, nicméně by to znamenalo ukončení dosavadní podpory vládní politiky ze strany portugalské opozice, kterou si pochvaloval Berlín i Brusel.

„Vláda selhala a navíc chce zopakovat chyby v příštím roce v ještě nemorálnější dávce,“ nechal se slyšet socialistický vůdce Antonio José Seguro. Podle něj strana nepodpoří hlasování o  rozpočtu.

Minulý týden vláda rozhodla, že příští rok zvýší příspěvky na sociální zabezpečení od všech zaměstnanců ze současných 11 na 18 procent jejich hrubé mzdy. Tento krok vyvolal tvrdou kritiku odborů, podnikatelských kruhů a dokonce i některých členů vládní koalice.

Portugalsko bylo nuceno přijmout loni mezinárodní finanční pomoc ve výši 78 miliard eur, za což se zavázalo přijmout razantní úsporná opatření. Obdobnou pomoc přijalo rovněž Řecko a Irsko. V současné době prosakují zprávy o tom, že by takovouto finanční injekci ve výši až 300 miliard eur mohlo přijmout i Španělsko. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám