Hlavní obsah

Loni pokulhávala kvalita hlavně u ovoce, zeleniny nebo ryb

Novinky, pit
Praha

V loňském roce zaznamenal v Česku systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) 197 oznámení. Nejvíc nevyhovujících výrobků spadalo do kategorií ovoce a zelenina, doplňky stravy, dále pak ryby a rybí produkty a materiály a předměty určené pro styk s potravinami (FCM). Vyplývá to ze zprávy o činnosti RASFF v Česku, jak sdělila ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová.

Článek

„Hlášení vyměňovaná tímto systémem slouží k tomu, aby se rizikové potraviny a krmiva vůbec nedostaly do oběhu, případně k jejich stažení ze společného evropského trhu,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s tím, že systém RASFF a spolupráce členů sítě byly v Česku loni účinné a funkční.

Nejčastějším prohřeškem byl u ovoce a zeleniny výskyt potravinářských přídavných látek. Šlo především o vysoký obsah oxidu siřičitého, kyseliny sorbové a kyseliny mravenčí a také výskyt zbytků pesticidů.

Většina výrobků stažena z trhu

„V případě kategorie FCM představovala nebezpečí nejčastěji migrace těžkých kovů, jako jsou kadmium a olovo, a migrace formaldehydu a bisfenolu A,“ připomněla Böhmová. Nejčastějším důvodem pro oznámení v kategorii ryby a rybí produkty byl výskyt histaminu, zbytky veterinárních léčiv a Anisakis simplex, což je poměrně častý parazit některých druhů mořských ryb.

Nezanedbatelný byl také počet oznámení v kategorii doplňky stravy. Nejčastěji obsahovaly nepovolené léčivé látky a ve většině případů pocházely z USA. „V roce 2011 byla všechna oznámení vyřešena a přijata opatření, kdy ve většině případů došlo ke stažení výrobku z trhu,“ doplnila Böhmová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám