Hlavní obsah

Do roku 2040 skončíme s jádrem, oznámilo Japonsko

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko hodlá do roku 2040 ukončit provoz všech svých jaderných elektráren. Důvodem je loňská březnová katastrofa v jaderné elektrárně Fukušima, informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Snímek hořící elektrárny Fukušima po vlně tsunami

Článek

Před fukušimskou katastrofou pokrývala jaderná energie zhruba třetinu energetických potřeb Japonska. Jak tamní vláda v této souvislosti uvedla, ostrovní země zvýší využívání energie z obnovitelných zdrojů a více by měla dovážet ropu, uhlí a zemní plyn.

Plán vlády však nenachází pochopení u velkých podniků. Před havárií elektrárny Fukušima totiž plány hovořily o tom, že Japonsko zvedne podíl jaderné energie do roku 2030 na 50 procent.

„Na základě vážné nehody ve Fukušimě a ve snaze poučit se z ní, se vláda rozhodla přesměrovat národní energetickou strategii,“ uvádí se ve vládním dokumentu. „Jedním z klíčových pilířů nové strategie je co nejrychleji dosáhnout stavu nezávislosti na jaderné energii,“ připomíná dokument. Podle plánu se tak stávající reaktory nejpozději v roce 2040 vypnou a další se už nebudou stavět.

Veřejnost je proti jádru

Stávající reaktory mohou být do roku 2040 opět spuštěny, ale jen v případě, že budou splňovat přísné bezpečnostní normy. Po fukušimské tragédii bylo totiž všech 50 japonských jaderných elektráren postupně odstaveno kvůli bezpečnostním kontrolám. V současné době jsou v provozu pouze dva reaktory.

Japonský premiér Jošihiko Noda ještě v červnu lobboval pro návrat k jádru s tím, že tento druh energie je pro japonskou ekonomiku zásadní. Ovšem červencové znovuspuštění reaktorů ve městě Ohi na západě Japonska vyvolalo masivní protesty veřejnosti.

Japonsko se tak svým rozhodnutím přiklání k Německu, Švýcarsku nebo Itálii, které se po havárii Fukušimy rovněž odklánějí od jaderného programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám