Hlavní obsah

Obří jeřáb přesunuje 900tunový obal reaktoru

Zatímco Německo se definitivně vzdává jaderné energie a některé další země jako Švýcarsko nebo Japonsko o tomto kroku také vážně uvažují, Čína razí zcela opačnou politiku. Aktuálně se tam staví hned 25 reaktorů.

BEZ KOMENTÁŘE: Ohromný jeřáb pro nadměrné náklady

 
Článek

Jeden z nejmodernějších reaktorů na světě AP1000 bude uveden do provozu na konci roku 2013 v Sanmenu na východě Číny. Staví se tzv. modulárním způsobem, kdy řada konstrukčních prací může probíhat paralelně, čímž se zkracuje doba výstavby a snižuje se cena.

Foto: Westinghouse

Pohled do nitra budoucího reaktoru

Elektrárna se skládá z několika set modulů, z nichž ten nejtěžší váží 777 tun a ten největší má rozměry 28 × 29 × 23 metrů. Pro umísťování jednotlivých částí reaktoru je potřeba využít těžkotonážní jeřáb, který například jen na usazování dna ochranné obálky reaktoru musí unést váhu 900 tun. Na toto dno se postupně usadí další čtyři kruhové prstence, každý vážící 600 tun, a následně se obálka svrchu uzavře.

Nabídka pro dostavbu Temelína

Mezi klíčové bezpečnostní části elektrárny patří obálka reaktoru chránící ho před vnějšími vlivy. Stejný reaktor by mohl za pár let stát i Česku, společnost Westinghouse, která jej staví, jej nabízí pro dostavbu Temelína. Dalšími zájemci v tendru jsou francouzská společnost Areva, nabízející reaktor EPR, a ruské konsorcium s reaktorem typu VVER.

Foto: Westinghouse

Obálku reaktoru tvoří čtyři postupně navršené prstence.

V případě, že dostavbu bude provádět Westinghouse, většinu mechanických instalací, včetně montáže a instalace ochranné obálky reaktoru, zajistí česká firma Hutní montáže. Ta by dodávala také těžkotonážní jeřáby a uvazovací techniku pro transport, vykládání a usazování jednotlivých částí reaktoru.

Vítěz znám příští rok

Také další uchazeči o dostavbu – francouzská Areva a česko-ruské konsorcium tvořené firmami Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress – podobné dohody uzavřeli s řadou dalších českých strojírenských firem a dalších podniků.

Foto: Westinghouse

Obálka reaktoru v Sanmenu již pod střechou

Zájemci o dostavbu Temelína nedávno provozovateli elektrárny ČEZ předložili své nabídky. Vítěz tendru má být vybrán během příštího roku, náklady na dostavbu se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Třetí a čtvrtý blok Temelína by měl být dostavěn do roku 2025.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám