Hlavní obsah

Soud v Německu dal zelenou záchrannému fondu eurozóny

Berlín

Spolkový ústavní soud v Karlsruhe rozhodl, že Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny ESM a fiskální pakt Evropské unie. Soud ale k těmto nástrojům pro boj s dluhovou krizí stanovil podmínky. Pro záchranný fond to nicméně znamená, že bude moci začít fungovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Německo je poslední zemí eurozóny, která Evropský stabilizační mechanismus, jak se fond se 700 miliardami eur (přes 17 biliónů korun) nazývá, ještě neratifikovala. Bez přistoupení Německa nemohl ani začít pracovat.

Německý parlament vznik ESM stejně jako smlouvu o rozpočtové odpovědnosti schválil na konci června. Okamžitě jej ale u ústavního soudu napadli jeho odpůrci, kteří tvrdí, že tato opatření jsou v rozporu s německým ústavním pořádkem a porušují práva německého parlamentu.

Soud v Karlsruhe však ve středu zamítl jejich požadavek na vydání předběžného opatření, které prezidentu Joachimu Gauckovi zakáže příslušné zákony podepsat. Podmínil to však mimo jiné tím, že záruky Německa v ESM nepřekročí nyní plánovaných 190 miliard eur (asi 4,7 biliónu korun).

Fiskální pakt, který kromě Británie a Česka podepsaly všechny zbývající vlády EU a zavázaly se v něm dodržovat pravidlo vyrovnaných nebo přebytkových rozpočtů, může vstoupit v platnost po ratifikaci 12 ze 17 státy eurozóny. Zatím ho přijalo 11 zemí, ale jen sedm členů měnové unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám