Hlavní obsah

Státní dluh dále poroste, příští rok přesáhne 1,7 biliónu korun

– Praha • Aktualizováno

Ke sklonku letošního roku vzroste státní dluh na 1,635 biliónu korun a během příštího roku vyskočí o dalších více než 99 miliard korun na 1,734 biliónu korun. Vyplývá to z materiálů k návrhu státního rozpočtu. Ke konci roku 2011 činil státní dluh 1,5 biliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Státní dluh se bude i nadále zvyšovat.

Článek

Návrh státního rozpočtu ve středu začne projednávat kabinet. Stejně jako v předchozích letech jej vláda bude projednávat na více zasedáních, do Sněmovny návrh musí poslat do konce září.

Deficit státního rozpočtu by přitom měl příští rok činit 100 miliard korun. Rozpočet ovšem počítá se změnou daňových zákonů, včetně zvýšení daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod. Proti tomuto návrhu se postavilo šest poslanců z řad ODS. [celá zpráva]

Celkové výdaje rozpočtu na příští rok ministerstvo financí naplánovalo na necelých 1,185 biliónu korun a příjmy na 1,085 biliónu. Letos jsou naplánovány výdaje necelých 1,19 biliónu korun.

Ministerstvo financí si hodlá letos půjčit přes 243 miliard korun, pro příští rok pak téměř 239 miliard korun. Jednotlivé typy dluhopisů využije ministerstvo na splátku státního dluhu ve výši 137,2 miliardy korun a pokrytí stomiliardového schodku.

Dále chce ministerstvo financovat dluh čistým zvýšením emisí státních pokladničních poukázek ve výši 30,1 miliardy korun a půjčit si od Evropské investiční banky 1,6 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám