Hlavní obsah

Varovná čísla z Číny potvrzují zbrzdění ekonomiky

Novinky,
Peking

Aktuální data o čínském vývozu a dovozu potvrzují zpomalení ekonomiky. Export v srpnu rostl méně, než experti čekali, a propadl se i import, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Export meziročně vrostl jen o 2¨,7 procenta. Import se propadl o 2,6 procenta, což ukazuje, že poklesla čínská spotřeba, navzdory tomu, že se Peking snaží povzbudit domácí trh v reakci na menší zájem o čínské zboží v zahraničí kvůli ekonomické krizi.

Ekonom hongkongské pobočky banky Nomura Čang Č´wej k vývoji čínského zahraničního obchodu uvedl: „V tuto chvíli jsme dostali skoro kompletní srpnová čísla a je jasné, že tlak z poklesu stoupá. Import překvapivě klesá, což je velmi neobvyklé. Je to alarmující znamení pro vládu, která o něm zřejmě věděla předem.“

Vláda už předtím oznámila, že produkce v srpnu vzrostla nejméně za poslední tři roky, meziročně o 8,9 procenta. Už pět měsíců v řadě je růst pod deseti procenty.

Právě výroba byla v posledních letech klíčová pro čínskou ekonomiku. Ekonom Alistair Thronton z pekingské kanceláře IGS Global Insight podotýká: „Kvůli tomu, jak se nepřetržitě zpomaluje výroba, panují obavy, že předchozí očekávání ohledně druhého pololetí se nenaplní.“

Peking se snaží ekonomiku stimulovat a minulý týden schválil projekty v oblasti infrastruktury za 15 miliard dolarů. Čína také dvakrát snížila úrokové sazby, aby povzbudila ekonomiku a snížila požadavky na banky ohledně rezerv.

Reklama

Výběr článků

Načítám