Hlavní obsah

Akcie v USA po údajích o nezaměstnanosti vzrostly, euro posílilo

New York

Akcie ve Spojených státech na závěr týdne pokračovaly v růstu na nejvyšší hodnotu za čtyři roky a zažily nejlepší týden od června. Náladu na trhu ovlivnila zpráva o vývoji nezaměstnanosti, která byla slabší, než se čekalo, což vyvolala naději, že centrální banka USA (Fed) příští týden přijme nová opatření na podporu ekonomického růstu.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Článek

Index Dow Jones posílil o 14,64 bodu, tedy 0,11 procenta, na 13.306,64 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 5,8 bodu, neboli 0,4 procenta, na 1437,92 bodu. Za celý týden si Dow Jones připsal 1,6 procenta a S 500 2,2 procenta. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,61 bodu, čili 0,02 procenta, na 3136,42 bodu a od počátku týdne zpevnil o 2,3 procenta.

Americká ekonomika vytvořila minulý měsíc jen 96.000 pracovních míst, o 29.000 méně než čekali analytici. Míra nezaměstnanosti se sice snížila na 8,1 procenta z 8,3 procenta, důvodem však bylo to, že lidé přestali hledat zaměstnání a vypadli ze statistiky.

Technologická společnosti Intel klesla o více než tři procenta. Firma snížila kvůli slabé poptávce po polovodičích výhled tržeb. Ztrácel i celý index polovodičového sektoru. Společnost Amazon naopak díky novému tabletu Kindle vzrostla a zisky si připsala i počítačová firma Dell díky oznámení, že vyplatí v říjnu dividendu.

Ve čtvrtek akcie silně rostly. Přispěla k tomu Evropská centrální banka, která představila plán nákupu dluhopisů problémových zemí eurozóny.

Dolar dnes již třetí seanci za sebou klesl a vůči euru se ocitl blízko nejnižší hodnoty za čtyři měsíce. K poklesu dolaru přispěla dnešní zpráva o vývoji nezaměstnanosti. Euru pomohlo i čtvrteční oznámení ECB.

Euro vůči dolaru stouplo o 1,4 procenta na 1,2810 USD, nejvýše od května. Za týden vzrostlo o téměř dvě procenta, což byl nejvyšší týdenní zisk od června. K jenu euro posílilo o 0,6 procenta na 100,22 JPY. Dolar vůči jenu pak oslabil o 0,8 procenta na 78,23 JPY, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám