Hlavní obsah

Rady, jak doma snížit spotřebu elektrické energie a vody

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina českých domácností nevyužívá elektrickou energii a teplo efektivně. Výsledkem jsou až děsivě vysoká roční vyúčtování. Přitom stačí osvojit si pár základních kroků, díky kterým můžete ročně ušetřit třicet až padesát procent své spotřeby.

Snižte svoji spotřebu elektrické energie až o třicet procentVideo: Novinky

 
Článek

Jedním z největších žroutů elektrické energie v domácnostech bývají lednice. Záleží proto, jaký typ si domů pořídíte, jakou vnitřní teplotu nastavíte, zda lednici odmrazujete, jestli v ní máte jídlo správně rozložené, a věřte tomu nebo ne, ale roli na spotřebě energie hraje dokonce i to, zda v lednici máte jídla dostatek.

Základním krokem je proto výběr správné lednice. Někdy je na místě uvažovat i o výměně starého spotřebiče za nový. Například chladničky z 90. let mají přibližně dvakrát větší spotřebu elektrické energie než současné spotřebiče třídy A až třikrát větší spotřebu než chladničky v nejúspornější třídě A++ , což se vám na účtech za elektřinu určitě projeví.

Při nákupu nového spotřebiče se určitě podívejte na jeho energetický štítek a objem. I ten hraje velkou roli. Pro jednu osobu je zapotřebí padesát až sedmdesát litrů objemu. Každých deset litrů navíc navyšuje roční spotřebu zhruba o sto korun.

Navíc je vhodné mít ledničku vždy zhruba ze sedmdesáti procent zaplněnou. Právě tak funguje nejekonomičtěji. Nekupujte si proto zbytečně obrovské lednice, které nezaplníte. Obecně platí, že pokud se rozhodnete do nové ledničky investovat, vyplatí se sáhnout po co nejúspornější variantě.

Je také výhodné poohlédnout se po lednici s funkcí No frost. Vysoká námraza může navýšit náklady za elektřinu až o třicet procent. Jakmile lednici máte doma, roli v její spotřebě hraje i rozmístění jídla uvnitř, které by mělo být rovnoměrné. Jen tak bude moci vzduch uvnitř lednice bez omezení proudit.

Pozor si dejte i na vnitřní teplotu lednice. Ideální se má pohybovat mezi 3 až – 5 °C.

Bez důležitosti není ani to, kam ledničku v kuchyni umístíte. Rozhodně ji nestavte nikam ke zdroji tepla.

Pozor na pohotovostní režimy televizí, počítačů a přehrávačů

Velkým žroutem elektřiny jsou režimy stand-by. Zajišťují, že je elektronika vždy připravená k okamžitému použití. Stačí zmáčknout ovladač a okamžitě se zapne. Za tento luxus si ale připlatíte.

V průměrné domácnosti spotřebují stand-by režimy až jedenáct procent elektřiny. To znamená, že jedna měsíční splátka jde právě na ně. Řešení je přitom jednoduché. Stačí přístroje ručně vypnout anebo je vytáhnout ze zásuvky. Nejefektivnějším řešením je pak pořídit si prodlužovací kabel s vypínačem, kterým můžete od přísunu elektřiny odříznout všechny spotřebiče najednou.

Šetřit se dá i díky žárovkám

I přesto, že za úspornou žárovku zaplatíte v obchodě více, během jediného roku by se vám investice měla vrátit. Za rok totiž jejím používáním ušetříte přibližně 283 korun. Jedna 15 W zářivka vyjde asi na sto korun. Na konci roku jste tak v plusu.

Denně spotřebuje každý člověk sto až sto dvacet litrů vody. Nejvíce vody při tom spotřebujeme v koupelně na osobní hygienu. Zbylá voda proteče při mytí nádobí, vaření anebo zalévání. Pokud máte zahradu, rozhodně se vyplatí používat na ní dešťovou vodu nachytanou do sudů.

Snadné kroky ke snížení spotřeby vody ve vaší domácnostiVideo: Novinky

Velké množství vody se spotřebovává při napouštění vany. Jedna koupel vyjde na  sto až sto padesát litrů. Ekonomičtější variantou je tak sprchování, které sebere asi třicet až sedmdesát litrů vody. Pokud se každý den rozhodnete sprchovat místo napouštění si vany, ušetříte za rok až tři tisíce korun.

Spotřebu vody může snížit i moderní dvoukomorové splachovadlo na WC. Místo deseti litry pak budeme splachovat pouze šesti, anebo při použití menší nádoby pouhými třemi litry.

Mytí nádobí je dalším bodem, kde se dá na vodě ušetřit. Menší spotřebu nám při něm zajistí jednoznačně myčka. Jedno desetiminutové mytí nádobí pod plným proudem totiž spotřebuje až na dvě stě litrů vody. Myčka si místo toho vezme pouhých deset litrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám