Hlavní obsah

Průmysl v červenci zabral, výroba stoupla o čtyři procenta

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v červenci meziročně vzrostla o 4,2 procenta, přičemž v červnu klesla podle revidovaných výsledků o 2,7 procenta. K růstu přispěl i vyšší počet pracovních dnů. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jako obvykle k růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, dále pak elektrických zařízení a strojů a zařízení. Pokles naopak zaznamenala výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů.

„Tahounem české ekonomiky je stále automobilový průmysl, i když ten již roste pouze jednociferným tempem. Hodnota nových zakázek ale naznačuje, že by se i nadále mělo jednat o rostoucí odvětví,“ sdělil Jan Linhart ze společnosti KPMG Česká republika.

Nepříliš potěšitelný je naopak přetrvávající pokles v odvětví elektroniky a také kovozpracujícího průmyslu. „V těchto odvětvích klesá nejen samotná výroba, ale bohužel i příliv nových zakázek,“ dodal Linhart

Nové zakázky na vzestupu

Pokud jde o nové zakázky, ty vzrostly meziročně o 16 procent, z toho zakázky ze zahraničí o 22,7 procenta. Tuzemské zakázky tentokrát vzrostly o 4,1 procenta. „Vysoké růsty jsou ale ovlivněny nízkou srovnávací základnou z loňského roku,“ připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

I přes poměrně optimisticky vypadající čísla nelze podle Šimka čekat v příštích měsících žádné zázraky. „Situace v průmyslu pravděpodobně zůstane nadále těžká pod vlivem slabé domácí poptávky a komplikované situace v eurozóně,“ doplnil Šimek.

Podle Petra Smutného ze společnosti PwC Česká republika nadále negativně působí nejistý vývoj globální ekonomiky, zejména pak oslabování Číny, na kterou jsou navázáni velcí producenti v Německu a potažmo jejich čeští dodavatelé. „Ani září a říjen by však nemusely být z hlediska objemů produkce špatné, očekávám ale tlak na marže,“ uvedl Smutný.

Reklama

Výběr článků

Načítám