Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil s přebytkem skoro 26 miliard

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka skončil v červenci s přebytkem 25,8 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se přebytek zvedl o 13,8 miliardy korun. Vývoz se meziročně zvýšil o 10,3 procenta a dovoz o 4,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Červencový přebytek obchodní bilance příjemně překvapil. Trhy očekávaly převis vývozu o 21 miliard korun,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Tradičně se dařilo vývozu strojů a dopravních prostředků, především pak silničních vozidel. Zájem ze zahraničí byl i o průmyslové spotřební zboží. Naopak tradičně záporná je bilance u minerálních paliv, chemických výrobků a potravin.

„Dvouciferné tempo růstu vývozu je však nutno brát s rezervou, protože sezóně očištěná data hovoří o dalším poklesu meziroční dynamiky. Podobné je to i v případě dovozů,“ mírní optimismus analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

I když se jedná o čtvrtý nejlepší výsledek letošního roku v celkovém saldu zahraničního obchodu, obrat byl v červenci vůbec nejnižší. „Celkovým saldem však dobré zprávy končí. Nikoli dobrá kondice exportu, ale nízký dovoz stojí za dnešním výsledkem. Nízké tempo dovozu ukazuje na slabou domácí poptávku a nízkou aktivitu v ekonomice,“ připomněl Volf.

V dalších měsících je podle Volfa navíc ohrožen i vývoz kvůli stále velkým problémům v eurozóně. Situace se do konce roku pravděpodobně měnit nějak výrazně nebude. Jak domácí ekonomika, tak ekonomika eurozóny jako celku si stále budou držet velmi nízké tempo.

Reklama

Výběr článků

Načítám