Hlavní obsah

Mezi největšími firmami ve střední a východní Evropě je každá šestá z ČR

Novinky, pit
Praha

Zastoupení českých společností v žebříčku 500 firem seřazených podle tržeb v rámci 18 zemí střední a východní Evropy meziročně vzrostlo z 80 na 84. Nejvýš skončila automobilka Škoda Auto na třetím místě, šestou pozici obsadila energetická společnost ČEZ. V první dvacítce se ještě umístily na 14. místě RWE Transgas a na 19. místě Agrofert Holding. Vyplývá to z výsledků žebříčku CE TOP 500, který zveřejnila společnost Deloitte.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Celkové výnosy českých firem v žebříčku vzrostly o 18 procent na 120,3 miliardy eur, což odpovídá 17 procentům celkových tržeb v regionu ve výši 707,4 miliardy eur. To je nad úrovní výnosů z roku 2008, tedy před dopadem globální recese.

„Po celou dobu krize české firmy v žebříčku CE TOP 500 setrvale rostou jak co do počtu, tak pokud jde o podíl na celkových tržbách. Přes relativně horší výkon české ekonomiky oproti Polsku či Slovensku to není překvapivé – hlavními tahouny českých firem jsou velcí exportéři, přičemž problémy naší ekonomiky se soustřeďují na domácí poptávku,“ uvedl k výsledkům Josef Kotrba z Deloitte v ČR.

Z pohledu jednotlivých odvětví se stejně jako loni dařilo tuzemskému finančnímu sektoru, zejména bankám a pojišťovnám. ČSOB se v celkovém žebříčku mezi bankami umístila na druhém místě, Česká spořitelna na třetím a Komerční banka na šestém místě. Mezi pojišťovnami si drží druhou pozici Česká pojišťovna, za ní následuje Kooperativa pojišťovna.

V odvětví výroby dominuje mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, 12. místo patří výrobci automobilů v Nošovicích Hyundai Motor Manufacturing Czech. V žebříčku sestaveném podle odvětví stavebnictví si české firmy v regionu mírně pohoršily. Metrostav obsadil páté místo, Skanska osmé, Eurovia CS deváté a Strabag desáté místo.

20 největších společností podle tržeb v rámci střední a východní Evropy
pořadínázev společnostistát
1.PKN OrlenPolsko
2.MOLMaďarsko
3.Škoda AutoČR
4.MetinvestUkrajina
5.NaftogazUkrajina
6.ČEZČR
7.LotosPolsko
8.PGEPolsko
9.EnergorynokUkrajina
10.Jeronimo MartinsPolsko
11.ORLEN LietuvaLitva
12.PGNiGPolsko
13.Audi HungariaMaďarsko
14.RWE TransgasČR
15.KGHMPolsko
16.PETROMRumunsko
17.Volkswagen SlovakiaSlovensko
18.TauronPolsko
19.Agrofert HoldingČR
20.SlovnaftSlovensko
Zdroj: Deloitte ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám