Hlavní obsah

Po tuňáku z Kolumbie by se mohlo udělat zle, varují veterináři

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Státní veterinární správa (SVS) obdržela prostřednictvím systému rychlého varování RASFF informaci, že se v Itálii několika osobám po požití tuňáka v olivovém oleji z Kolumbie neudělalo dobře. Jak uvedl mluvčí SVS Josef Duben, tři osoby skončily v nemocnici s podezřením na otravu histaminem.

Foto: Profimedia.cz

Mražený tuňák. Ilustrační foto

Článek

„Jelikož zásilka směřovala i do České republiky, provádí Městská veterinární správa v Praze šetření s cílem nepropustit závadnou šarži a popřípadě ji stáhnout z oběhu,“ sdělil Duben s tím, že rybí pochoutka byla distribuována přes Itálii.

Podle dosavadních informací bylo zboží dodáno do pražské firmy, kde již byla část zadržena ve skladě. „Kdo si dotyčný výrobek zakoupil, nechť jej vrátí prodejci,“ doplnil mluvčí.

Jedná se o konzervu tuňáka v olivovém oleji o hmotnosti 1730 gramů, která je prodávána pod názvem TONNO ALL’OLIO D’OLIVA DONZELA. Číslo šarže je S337755826 s datem minimální trvanlivosti do prosince 2016.

Podle Dubna bylo do Česka distribuováno 300 konzerv, z tohoto počtu jich 75 pozastavili ve skladu dovozce v Praze 5. „Všechny konzervy budou neškodně odstraněny, tedy zlikvidovány,“ dodal mluvčí.

Nadměrné množství histaminu může vyvolat především svědění kůže, bolest hlavy, pokles krevního tlaku či kožní vyrážku.

Reklama

Výběr článků

Načítám