Hlavní obsah

Indického premiéra ohrožuje uhelný skandál za miliardy dolarů

Dillí

Indická policie podnikla v úterý razie v deseti městech kvůli korupčnímu skandálu při přidělování těžebních licencí na ložiska uhlí. Podle policie pět firem před přidělením licencí uvedlo nepravdivé údaje, aby licence získalo. Licence navíc byly prodány pod cenou. Uhelný skandál ohrožuje i pozici premiéra, který byl v době pochybných prodejů ministrem pro těžbu uhlí. Opozice požaduje jeho demisi.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Indický aktivista v Dillí při protestu požaduje vyšetření uhelného skandálu. Na triku má portrét premiéra.

Článek

Stát podle zprávy z auditorů ze 17. srpna přišel prodejem za podhodnocené ceny, který probíhal až do roku 2009, přinejmenším o 33 miliard dolarů. Soutěž nebyla vyhodnocována podle výše nabídek ze strany zájemců. Firmy navíc nadsazovaly své schopnosti. V letech 2010 a 2011 se mělo nově dolovat uhlí z 86 ložisek, otevřeno ale bylo jen 28 dolů včetně 15 soukromých.

Policie podnikla razie poté, co vláda zamítla požadavek opozice, aby se prodej nevytěžených zásob uhlí zrušil, než případ vyšetří nezávislá komise.

Skandál ohrožuje pozici premiéra Manmohana Singha, který zastával post ministra pro uhelný průmysl v době, kdy se prodávaly licence na těžbu. Opozice ho vyzvala k demisi, i když ho přímo nejmenovala.

Aktuální razie se týká prodejů licencí pěti společnostem. Mezi podezřelými jsou nejen jejich představitelé, ale také vládní úředníci. Razie byly podniknuty na třiceti místech, mimo jiné i v Dillí, Bombaji, Kalkatě, Patně a Hajdarabádu.

Indie trpí nedostatkem energetických zdrojů, paliva dováží. Proto se v zemi otevírají nové doly.

Indii také trápí ohromná korupce. Nejznámější je případ korupce při přidělování licencí mobilním operátorům, které byly prodány pod cenou a škody šly do miliard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám