Hlavní obsah

Biopotraviny nejsou hodnotnější ani zdravější, naopak mají více dusičnanů

Novinky,
Londýn

Konzumace biopotravin není zdraví nijak zvlášť prospěšná, ukázala studie vědců ze Stanfordské univerzity. Svým složením se neliší od běžných potravin, jen obsahují o třetinu menší množství pesticidů. Vědci při svém srovnání vycházeli z výsledků více než dvou set studií, které srovnávaly biopotraviny s normálními.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vedoucí výzkumu Crystal Smithová-Spanglerová uvedla: „Někteří věří, že biopotraviny jsou vždy zdravější a výživnější. Byli jsme trochu překvapeni, když jsme to nezjistili. Není tu velký rozdíl mezi organickými a běžnými potravinami.“

Bioovoce a biozelenina obsahují stejné množství vitaminů jako "ne bio" plodiny, mají ale vyšší hladinu dusičnanů, což je dáno zřejmě použitím odlišných hnojiv, jako je mrva, a tím, že jsou sklízeny v jiném stupni zralosti.

Biomléko a běžná mléka mají stejné množství bílkovin a tuků, podle některých studií ale má biomléko více nenasycených mastných kyselin Omega-3.

Požívání biopotravin tedy pro zdraví nepřináší žádné zvláštní výhody.

Rozsáhlá rešerše

Závěry výzkumu publikoval časopis Anály interní medicíny. Vědci při výzkumu vycházeli ze 17 výzkumů, při nichž byli srovnáváni lidé, kteří jedí biopotraviny s těmi, kdo je nejí. Dále uplatnili výsledky 223 studií srovnávající úroveň živin, bakterií, plísní a pesticidů u různých druhů potravin a biopotravin včetně ovoce, zeleniny, obilnin, mas, mlék a vajec.

Žádná ze sedmnácti studií srovnávajících lidi konzumující různé druhy potravin ovšem nebyla dlouhodobá, trvaly maximálně dva roky, takže nepostihují případné dlouhodobé efekty.

Profesor Alan Dangour z Londýnské školy hygieny a tropického lékařství, uvedl: „Spotřebitelé si vybírají organické potraviny z různých důvodů. Poslední studie ale ukazuje, že tu nejsou přesvědčivé rozdíly mezi organickými a běžnými potravinami v jejich nutriční hodnotě a přínosech pro zdraví. Doufejme, že tento důkaz bude užitečný pro spotřebitele.“

Smithová-Spanglerová dodala, že lidé kupují biopotraviny i kvůli tomu, že vyjadřují starost o životní prostředí a práva zvířat.

Asociace pro půdu výzkum napadla jako mylný, protože byl uplatněn klinický přístup vyhodnocování plodin, takže se zvýraznily jen některé rozdíly, a naopak jiné podstatné se zastřely. Podle asociace více záleží na typu půdy. Podle ní americký výzkum ukázal, že u ovoce a zeleniny jsou rozdíly v nutriční hodnotě jednoznačné.

Reklama

Výběr článků

Načítám