Hlavní obsah

Slovinsko může zbankrotovat již v říjnu, hrozí premiér

Právo, DPA, mcm

Už v říjnu hrozí Slovinsku bankrot, pokud opozice nepodpoří reformy důchodů a pracovního trhu, prosazované středopravou vládou. Řekl to slovinský premiér Janez Janša.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Připomněl, že v případě bankrotu by Lublaň musela žádat o pomoc EU a MMF. Podmínkou pro její poskytnutí je přijetí reforem, které iniciují experti těchto institucí, tzv. trojka.

„A věřte mi, každá slovinská vláda bude pořád ještě mnohem sociálnější než nejmírnější diktát trojky,“ apeloval Janša na obavy obyvatelstva ze zásahu zvenčí.

Reformy blokuje levicová opozice, která se tak revanšuje Janšovi za podobné chování loni, kdy byl nynější premiér v opozici. Podle agentury DPA je premiérovo vystoupení čistě nátlakovým krokem, který nebere vážně ani žádná mezinárodní instituce.

Irská práce je levnější než polská či česká

Angel Gurria, šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), i Suma Chakrabarti, ředitel Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), kteří se zúčastnili o víkendu konference ve slovinském Bledu, vyjádřili očekávání, že Lublaň problémy zvládne.

„Slovinsko je schopno vyřešit tyto věci samo,“ ujistil Chakrabarti. Předpokladem podle něj je ozdravení bankovního sektoru a privatizace státních podílů ve slovinských akciových firmách. Zatímco americké firmy se chystají na odchod Řecka z eura, země na jihu EU se hospodářsky „hojí“ rychleji, než se čekalo. Podle deníku Die Welt to vyplývá z údajů, jež zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat. „Pokud čísla odpovídají, ozdravují evropské krizové země zjevně rychleji, než trhy dosud připouštěly – nebo než chtějí připustit,“ napsal list.

Obchodní bilance se po opatřeních zlepšila

Ve všech krizových zemích klesají náklady na jednotku práce. V Irsku to bylo od roku 2008 o více než dvě pětiny. „Náklady na pracovní sílu v Irsku jsou proto nižší než v Polsku a dalších zemích střední a východní Evropy,“ uvedl Die Welt.

„Krev, pot a slzy: vše, co lidé v těchto ekonomikách přestáli, se vyplácí. Periferní země míří správným směrem,“ komentoval to Bert Colijn, expert na pracovní trhy z privátního mozkového trustu Conference Board.

Ekonomiky Řecka, Španělska, Portugalska i Itálie nyní dokážou více vyvážet než ještě před pár měsíci a jejich obchodní schodky klesají. „Obchodní bilance jižních eurozemí se výrazně zlepšila. Změna je daleko silnější, než si veřejnost často dokáže představit,“ soudí Jürgen Matthes, expert z Institutu německého hospodářství v Kolíně nad Rýnem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám