Hlavní obsah

Polskem otřásá podvod s pyramidovou hrou, lidé naletěli na investice do zlata

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský investiční fond Amber Gold slibující klientům patnáctiprocentní úrok díky investicím do zlata a dalších cenných kovů připravil 50 tisíc klientů v přepočtu o asi 1,3 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Lidé ve fondu přišli o 1,3 miliardy korun.

Článek

K finančnímu skandálu desetiletí minulý týden mimořádně zasedal Sejm, během něhož vystoupil premiér Donald Tusk i generální prokurátor Andrzej Sermet.

„I když má premiér značnou politickou moc, nemá možnost ani právo zasahovat do toho, kam chtějí lidé investovat své peníze,“ řekl Tusk na otázku opozičních poslanců, proč nevaroval veřejnost před investováním poté, co se od začátku roku v médiích pravidelně objevovaly informace, že prokuratura má vážné výhrady k této nebankovní společnosti. „Lidem by nic nezabránilo do poslední chvíle riskantně vkládat do fondu své peníze. Nehledali jistotu, ale co nejvyšší zisk,“ řekl.

Premiér: Nová legislativa není nutná

Uvedl rovněž, že země nepotřebuje nové ani přísnější zákony, které by zabránily opakování této situace, ale důsledné dodržování těch norem, které již existují. Zdůraznil, že komise pro finanční dohled už v roce 2009 upozornila gdaňskou prokuraturu, že Amber Gold, který má v Gdaňsku sídlo, provádí bankovní činnost, ale nemá bankovní licenci.

Prokuratura začala případ vyšetřovat až v roce 2011. „Generální prokuratura zjišťuje všechny souvislosti obrovského podvodu a připravuje opatření i personální kroky,“ uvedl Sermet

Amber Gold, který fungoval na principu tzv. pyramidové hry, před 10 dny vyhlásil bankrot. Podnik vlastnil zároveň leteckou společnost OLT Express, která vzápětí také ohlásila krach a tisíce Poláků, které měla dopravit na dovolenou nebo z ní, nechala napospas osudu. Pro Amber Gold pracoval i syn premiéra Michal (30), který se však do finanční aféry nezapletl.

O velké peníze přišel i prezident

V čele firmy stojí šestkrát trestaný Marcin Plicha (28), kterého už zadrželi a hrozí mu až 15 let. Americký deník The Wall Street Journal napsal, že skandál kolem Amberu otřásá důvěrou v účinnost finanční regulace v Polsku.

V pyramidové hře s německými markami přišel před 17 lety o velké peníze i dnešní prezident Bronislaw Komorowski. Tehdy byl náměstkem ministra obrany a do pyramidy vložil v přepočtu tři milióny korun, z nichž si značnou část půjčil od příbuzných. Podobně pochodilo i několik generálů, diplomatů či vysokých úředníků.

Jistý Janusz Palucha tehdy sliboval ve své pyramidové „nebankovce“ až 200procentní zisk. Odsoudili ho na tři roky, ale dodnes se nepodařilo zjistit, kdo všechno za ním stál a pomáhal mu organizovat obrovský podvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám