Hlavní obsah

Čechům roste mzda, za vydělané peníze si však koupí méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 546 korun na 24 626 Kč, což představuje nárůst o 2,3 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Reálná mzda, po odečtení inflace, se však snížila o 1,1 procenta. Lidé si tak sice vydělají více, za své peníze si však koupí méně zboží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mzdy se tentokrát vyvíjely shodně v podnikatelské i nepodnikatelské sféře. "Vývoj průměrné mzdy byl shodný jako v celém národním hospodářství, nominálně se mzda zvýšila o 2,3 procenta, reálně poklesla o 1,1 procenta," připomíná ČSÚ.

Zatímco podnikatelská sféra zažívá pokles reálné průměrné mzdy až letos, v nepodnikatelské sféře je negativní trend nepřetržitý už od 3. čtvrtletí 2010.

Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla průměrná mzda ve 2. čtvrtletí 2012 po očištění od sezónních vlivů o půl procenta.

Za prvních šest měsíců roku vzrostla průměrná mzda v Česku o 657 korun na 24 341 Kč a byla tak meziročně vyšší o 2,8 procenta. Spotřebitelské ceny se zvýšily za leden až červen o 3,5 procenta, reálně se tak průměrná mzda snížila o 0,7 procenta.

Pokles reálné mzdy odráží slabou ekonomiku

Analytik Raiffeisenbank Václav Franče k vývoji poznamenal: „Již tak slabá dynamika mezd se v druhém čtvrtletí dále zhoršila a odpovídá tak slabému výkonu české ekonomiky.“ Na závěr doplnil, že výsledek je horší, než se čekalo: „Trh očekával reálný pokles jen o 0,3 %.“

„Více než tříprocentní meziroční inflace ve druhém čtvrtletí spolu s nejistým vývojem ekonomiky, snižující se produktivitou práce a napjatou situací na trhu práce nepřeje reálnému růstu mezd. Firmy jsou ve své platové politice opatrné," uvedl manažer PricewaterhouseCoopers Libor Stodola a dodal: „Z ekonomiky nepřišlo příliš mnoho pozitivních zpráv, aby svůj pohled přehodnotily.“

Nepříznivý vývoj za celé pololetí dokresluje pokles počtu zaměstnanců o zhruba 26 400 lidí, tj. o 0,7 procenta. Výrazněji rostl jen počet lidí zaměstnaných v oblasti nemovitostí, o 3,6 procenta jim ale poklesla nominální mzda.

Minimální mzda se nezměnila od ledna 2007 a činí 8000 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám