Hlavní obsah

Snížit daň u pohonných hmot je možné, když se rozšíří mýto, připustil Kalousek

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Snížení spotřební daně na pohonné hmoty je podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) možné v okamžiku, kdy bude zavedeno mýto na rychlostních komunikacích a silnicích I. třídy. Podle ministra by muselo dojít k razantnímu zvýšení mýta, přičemž současně by se mohla snížit spotřební daň. Kalousek to v neděli uvedl v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Ministr to uvedl v rámci debaty o cenách paliv, které v posledních týdnech dosahují rekordních hodnot. O snížení spotřební daně je připraven uvažovat teprve v okamžiku, kdy budou zpoplatněny veškeré rychlostní komunikace.

Zároveň připustil, že zvýšení spotřební daně v roce 2009 u paliv je sporné. "Jiná věc je, jestli bylo v době Fischerovy vlády, jako jedno z konsolidačních opatření ideální, zvýšit spotřební daň," připustil Kalousek a dodal: "To bych nebyl schopen tvrdit jednoznačně."

Víc peněz to prý nepřinese

Ministr nicméně zopakoval, že podle drtivé většiny studií je elasticita poptávky v případě snížení spotřební daně o korunu či o dvě naprosto minimální. Více peněz do rozpočtu by takovéto opatření do rozpočtu nepřineslo. Opak tvrdí dopravci, na něž vysoké ceny paliv doléhají. Spotřební daň je v ČR u paliv jedna z nejvyšších. U nafty je 10,95 za litr.

Češi z oblastí sousedících s Polskem se kvůli nižším cenám pohonných hmot naučili jezdit tankovat tam.

Se zvýšením mýtného souhlasí i předseda českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Podle jeho slov mělo přijít zvýšení mýtného již dávno, neboť ČR je pro dopravce především tranzitní zemí.

Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 stoupla v minulém týdnu o 13 haléřů na 38,17 korun za litr.

Reklama

Výběr článků

Načítám