Hlavní obsah

Czech Coal chce koupit dvě elektrárny ČEZu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Těžební společnost Czech Coal a Energetický a průmyslový holding (EPH) podaly závazné nabídky na koupi elektráren Počerady a Chvaletice od energetické společnosti ČEZ. Částku, kterou jsou za elektrárny ochotny zaplatit, ale nezveřejnily. ČEZ bude nabídky otevírat v pondělí.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Czech Coal má o elektrárny zájem, protože by v nich uplatnil své uhlí. Již několik let vede s ČEZ spory o ceny za uhlí právě pro Počerady a Chvaletice. Czech Coal nabídky podal prostřednictvím své společnosti Vršanská uhelná.

Podle Czech Coalu by koupě a následné modernizace elektráren představovaly jednu z největších investic v historii České republiky a přinesly řadu pracovních příležitostí. Provoz elektráren Czech Coal plánuje po celou dobu životnosti svého dolu Vršany, tedy za horizont roku 2055.

ČEZ se rozhodl nabídnout k prodeji některé své uhelné elektrárny, protože v budoucnu chce provozovat pouze omezený počet modernizovaných uhelných bloků.

Zároveň chce prodejem vyřešit šetření Evropské komise kvůli podezření z omezování konkurence. Kromě Chvaletic a Počerad k prodeji nabízí také Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovicemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám