Hlavní obsah

České domácnosti dluží téměř 1,14 biliónu

– Praha
Novinky, pit

Tuzemské domácnosti zvýšily u bank a finančních za červenec své zadlužení oproti červnu o 3,96 miliardy na celkových 1,138 biliónu korun. V porovnání se stejným měsícem předchozího roku dluhy naběhly o skoro 52 miliard. Vyplývá to z údajů České národní banky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zadlužení českých domácností i podniků nadále stoupá.

Článek

Pokud jde o podniky, těm dluhy za sedmý měsíc letošního roku vzrostly v porovnání s červnem o 247 miliónů na celkových 964,8 miliardy korun. Meziročně jim pak zadlužení stouplo o 23,7 miliardy korun.

„Růst zadlužení domácností i podniků lze hodnotit jako umírněné a je v souladu s aktuálním vývojem domácího hospodářství,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Během letošního roku tempo poskytovaných úvěrů podle Nováka klesá, což je jednak odrazem obavy z ekonomického vývoje jak na straně domácností, tak i firem, a také větší opatrností ze strany bank.

„Naopak dochází k nárůstu vkladů, což lze vysvětlit tak, že domácnosti z obavy o budoucnost více šetří a podniky odkládají investice,“ připomněl Novák s tím, že vyšší šetrnost domácích subjektů se tak následně negativně promítá na růst hrubého domácího produktu. „Přes snahu České národní banky tyto tendence snížením úrokových sazeb zvrátit lze podobný vývoj očekávat minimálně i v následujících měsících,“ dodal analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám