Hlavní obsah

Eurozóna se s 50procentní pravděpodobností rozpadne, řekl Fico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico soudí, že šance na přežití eurozóny jsou 50 procent. Zda uskupení zemí, v nichž se platí eurem, vydrží, podle něj záleží na vývoji v Řecku či Španělsku. Fico to řekl na čtvrteční tiskové konferenci před sérií setkání představitelů eurozóny. Fico řekl, že se kolapsu obává.

Foto: Archiv, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

"Záleží na tom, jak se se situací vyrovnají země jako Řecko nebo Španělsko. Také záleží, jak se budou jednotlivé země stavět k dokumentům, které budou posilovat integraci. Rozpad eurozóny vidím stejně jako její uchování, 50 na 50," doplnil.

O rozpadu uskupení členů EU, které spojuje i jednotná měna, se v poslední době mluví čím dál častěji. Před rokem se politici ujišťovali, že něco podobného nepřipadá v úvahu, teď se už začíná odhadovat, která země a jak by tímto krokem utrpěla.

Například ekonomický poradce německé vlády Lars Feld uvedl, že Německo by tím ztratilo až 10 procent HDP. V úvahu spíše připadá odchod Řecka, který by však mohl spustit lavinu a eurozóny by opustily i další předlužené země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám