Hlavní obsah

Maďarsko má na euro čas ještě dvě desetiletí, myslí si tamní ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko by kvůli dluhové krizi mělo zůstat mimo eurozónu ještě zhruba dvě desetiletí a mezitím se snažit o posílení ekonomiky vlastními cestami. Uvedl to v týdeníku Heti Válasz ministr hospodářství György Matolcsy. Maďarsko bylo v minulém desetiletí fanouškem rychlého přijetí eura, od globální krize, která zemi těžce zasáhla, však plány vstupu odkládá a naposledy vytyčilo možné datum na rok 2020.

Foto: Profimedia.cz

Forinty si Maďarsko hodlá ještě podržet.

Článek

Matolcsy vysvětlil nutnost dlouhodobého odkladu krizí, která eurozónu poslední dva roky sužuje. Eurozóna se podle ministra potýká s chronickou finanční a ekonomickou krizí, protože si toho vzala příliš mnoho a mířila příliš vysoko.

"Maďarská politika může sledovat strategii více kroků, které během dvou válečných desetiletí posílí ekonomiku bez eura a umožní vstoupit do eurozóny, až zavládne mír," dodal.

Kvůli dluhové krizi eurozóny se změnil vstřícný postoj k přijetí eura i v České republice a Polsku, které stejně jako Maďarsko slíbily do měnové unie vstoupit, ale pevné datum mít nemusí. Ze zemí bývalého východního bloku již euro přijalo Slovensko a Estonsko a nadále se o to chtějí snažit Litva a Lotyšsko.

Maďarsko z maastrichtských kritérií pro vstup do eurozóny splňuje jen výši rozpočtového deficitu, který má letos činit jen 2,5 procenta hrubého domácího produktu, což je jedna z nejnižších úrovní v EU. Evropské komisi se ale nelíbí politika, jakou toho Budapešť dosahuje, a hrozila za to Maďarsku sankcemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám