Hlavní obsah

Zlatokopové v Amazonii brutálně pozabíjeli Indiány

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brutální útok zlatokopů ve Venezuele nepřežilo až 80 Indiánů z kmene Janomamů. Informace přinesl server BBC. Amazonie čelí v poslední době zvýšenému počtu nájezdů ilegálních těžařů, kteří jdou hlavně po zlatu, jehož cena na světových trzích roste.

Foto: Profimedia.cz

Amazonie trpí nejen opětovným stoupajícím odlesňováním, ale také nelegální těžbou zlata a dalších nerostů.

Článek

Tragédie se měla odehrát minulý měsíc u indiánské skupiny Irotatheri, která obývá odlehlé oblasti v blízkosti brazilských hranic.

Horníci podle dostupných zpráv zapálili velký rodový dům, v němž uhořely desítky lidí nacházející se uvnitř. Janomamové si již dříve stěžovali na chování horníků, kteří se pohybovali na jejich území. Podle nich se jednalo o výhrůžky a dokonce i o násilí.

Vzhledem ke vzdálenosti inkriminovaného místa od „civilizace“ se zprávy o masakru dostaly na veřejnost až nyní, jak uvedla organizace Survival International. Podle ní byli nalezeni doposud jen tři přeživší.

Organizace sdružující kmeny Janomamů se obrátila na venezuelské státní orgány, aby urychleně vyšetřily tento incident a ve spolupráci s Brazílií „kontrolovaly a sledovaly pohyb“ nelegálních horníků v této oblasti.

Nekontrolovaná těžba zlata

„Všechny amazonské vlády musí zastavit nekontrolovanou ilegální těžbu zlata nebo dřeva na území náležejícím domorodým kmenům,“ uvedl Stephen Corry, ředitel Survival International.

V posledních letech prudce rostoucí cena zlata na světových trzích způsobila značný nárůst jeho nelicencované těžby v mnoha částech Amazonie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám