Hlavní obsah

Spotřeba amerických aut musí klesnout o polovinu, zavelel Obama

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy přichází s radikálním nařízením, podle něhož bude muset spotřeba nově vyrobených osobních a lehkých nákladních aut klesnout do roku 2025 o polovinu. Informovala o tom agentura DPA.

Prezident USA Barack Obama

Článek

Jestliže na sklonku loňského roku činila průměrná spotřeba v přepočtu něco přes osm litrů na 100 kilometrů, v roce 2025 by se mělo jednat o 4,3 litru na 100 kilometrů.

„Normy týkající se spotřeby paliva jsou nejdůležitějším krokem, jak snížit naši závislost na dovozu ropy ze zahraničí,“ nechal se slyšet Obama. Navíc dojde k omezení množství škodlivých skleníkových plynů a samozřejmě i k úspoře domácností za pohonné hmoty.

Podle listu The Detroit News se budou normy pro nově vyrobené vozy zvyšovat postupně. Celkem 13 výrobců automobilů, kteří mají na americkém trhu 90procentní podíl, se k tomuto nařízení postavilo kladně.

„Normy nebude jednoduché splnit, ale máme za sebou silnou historii inovací, takže by to neměl být nepřekonatelný problém,“ uvedl Greg Martin, výkonný ředitel komunikace automobilky General Motors.

Kriticky se nicméně ozývají prodejci aut, podle kterých stoupne kvůli nezbytným technickým změnám k dosažení větší efektivity cena vozu v průměru o 3000 dolarů (asi 60 000 korun). Tento cenový nárůst prý odradí od koupě nového auta mnoho miliónů lidí. V podobném duchu hovoří i republikáni v čele se svým prezidentským kandidátem Mittem Romneyem.

Reklama

Výběr článků

Načítám