Hlavní obsah

Volkswagen a General Motors chtějí ve velkém investovat v Rusku

Novinky, pit
Moskva

Automobilový koncern Volkswagen, pod jehož křídla spadá i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, hodlá v Rusku investovat do roku 2018 jednu miliardu eur (asi 24,8 miliardy korun). Pozadu nechce zůstat ani největší americká automobilka General Motors (GM), která chce nalít do ruského automobilového trhu během příštích pěti let miliardu dolarů (asi 20 miliard korun).

Článek

Pokud jde o Volkswagen, ten v první fázi napumpuje 250 miliónů dolarů na výstavbu závodu na výrobu motorů v městě Kaluga, které leží asi 190 kilometrů jihozápadně od Moskvy. Motory by se tady měly začít vyrábět od roku 2015.

Volkswagen považuje Rusko za primární strategický trh v Evropě a do roku 2018 zde chce prodávat půl miliónu aut ročně. Německá automobilka již v Rusku jednu miliardu eur investovala.

V loňském roce se v Rusku prodalo celkem 2,65 miliónu vozů, v letošním se očekává meziroční nárůst o šest procent. Rusko mělo ambice stát se největším evropským automobilovým trhem, ovšem plány zmařila finanční krize z let 2008 až 2009. Právě v roce 2009 se propadly prodeje na polovinu.

Zářnou budoucnost si od Ruska slibuje i americký GM, který svou miliardu dolarů vloží do rozšíření výroby automobilů a součástek. Podle agentury Reuters vyrábí koncern auta v závodech v Petrohradu, Togliatti a Kaliningradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám