Hlavní obsah

Čína si kupuje Spojené státy, letos tam utratila skoro osm miliard dolarů

Novinky, pit

Jenom za osm měsíců letošního roku uskutečnily čínské společnosti ve Spojených státech nejrůznější transakce a nákupy s cílem získání vlivu v tamních firmách za 7,8 miliardy dolarů (asi 156 miliard korun). Jedná se zatím o rekordní částku, jak uvádí list The Financial Times (FT).

Foto: Larry Downing , Reuters

Americký prezident Barack Obama zdraví čínského prezidenta Ch Ťin Tchaa

Článek

Mohl by tak být překonán celoroční rekord z roku 2007, kdy suma dosáhla výše 8,9 miliardy dolarů. FT připomíná, že čínské společnosti provádějí akvizice amerických podniků jednodušeji, než by se na první pohled zdálo. Jejich schválení v USA tak nepředstavuje až takový problém.

Největší transakcí v tomto roce se stal nákup amerického řetězce kin AMC Entertainment čínskou společností Dalian Wanda za 2,6 miliardy dolarů. Další čínská společnost Sinopec investovala 2,4 miliardy dolarů do podílu v ropném a plynárenském kolosu Devon Energy.

„Čína je čím dál větší, bohatší a sofistikovanější a její společnosti se stále rozvíjejí,“ připomněl Joe Gallagher z vedení asijské divize banky Credit Suisse. Podle něj ty největší čínské korporace, zejména v ropném a plynárenském sektoru, jsou stále důmyslnější ve svém přístupu k jednotlivým akvizicím.

Banky radí při nákupech

Credit Suisse je spolu s Goldman Sachs a Citigroup výrazně zainteresována v oblasti poradenství v souvislosti s nákupem čínských společností v USA.

Do konce letošního roku by se mohly uskutečnit další velké investice na americké půdě. Čínská energetická skupina CNOOC hodlá investovat přes 15 miliard dolarů do společnosti Nexen of Canada a již zmíněná Sinopec zvažuje nabídku na získání aktiv v řádech miliard dolarů vlastněných americkým plynárenským koncernem Chesapeake Energy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám