Hlavní obsah

Benzín a nafta jsou v Česku nejdražší v historii

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ceny benzínu i nafty se v Česku dostaly na nové rekordy, když překonaly letošní dubnová maxima. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 ve středu poprvé přesáhla 38 korun za litr. Za uplynulý týden vzrostla o 64 haléřů na 38,04 Kč. Nafta na ceně přidala 42 haléřů na rekordních 37,04 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohonné hmoty jsou v Česku nejdražší v historii.

Článek

Některé čerpací stanice již v uplynulých dnech prodávaly litr Naturalu 95 za více než 40 korun. [celá zpráva]

Nejdražší benzín nabízejí pumpaři v české metropoli Praze, kde se jeho cena dostala na 38,79 Kč/l. Naopak nejlevněji je v Ústeckém kraji, kde se dá litr Naturalu 95 pořídit za průměrných 37,41 Kč.

Pokud jde o naftu, i v tomto případě drží nelichotivý prim Praha, kde ji motoristé mohou načerpat za 37,95 Kč/l. Ústecký kraj je s cenou 36,38 Kč/l nejlevnější i v případě nafty.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta stojí za nárůstem vyšší cena ropy na světových trzích. Severomořská ropa Brent se dostala již nad 117 dolarů za barel.

Vliv na rostoucí cenu ropy má podle Nováka nepochybně eskalující konflikt v Sýrii. Sama země je sice nevýznamným producentem ropy, avšak v souvislosti s tamním konfliktem sílí spekulace o připravovaném útoku na Írán.

„Velkou váhu extrémně rozkolísané ceně ropy však lze přičíst i spekulacím na růst či pokles této komodity, a to se všemi negativními důsledky na vývoj globální ekonomiky,“ doplnil Novák.

Podle analytika Václava Frančeho z Raiffeisenbank nejsou ani do budoucna vyhlídky v souvislosti s cenou pohonných hmot nijak radostné a cena ropy by měla zůstat vysoká i v následujících měsících. „Navíc od 1. ledna dojde ke zvýšení DPH na 21 procent,“ připomněl Franče.

Reklama

Výběr článků

Načítám