Hlavní obsah

Německé ani polské maso neobsahuje nebezpečné bifenyly, hlásí veterináři

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní veterinární správa (SVS) v uplynulých 14 dnech prověřila, zda vepřové a hovězí výsekové maso z Německa a Polska neobsahuje nadměrné množství polychlorovaných bifenylů (PCB). Jak uvedl mluvčí SVS Josef Duben, ve všech případech odebrané vzorky vyhověly maximálnímu limitu.

Foto: Profimedia.cz

SVS problémy s bifenyly při kontrole masa nezjistila.

Článek

Inspektoři tuto akci uskutečnili z toho důvodu, že od začátku letošního roku se snížil limit na 40 nanogramů PCB na gram tuku. „Dosud platil limit 200 nanogramů na gram tuku,“ připomněl Duben. Producenti si tak museli „poradit“ s pětinásobně sníženým limitem obsahu PCB.

„Je potěšitelné, že u převážné většiny vzorků se pohybovaly výsledky pod detekčním limitem laboratorní metody,“ informoval Duben s tím, že monitoring ze strany SVS bude pokračovat.

Podle Dubna jde v souvislosti s PCB o soubor látek, které mohou být lidskému zdraví skutečně nebezpečné. Rizika jsou karcinogenní, dále mají PCB negativní účinek na imunitní systém, poškozují játra a snižují plodnost. Navíc se obtížně rozkládají a vylučují z organismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám