Hlavní obsah

Český kurzarbeit: Stát bude platit firmám mzdy zaměstnanců

S odchylkami od původního plánu i od německého vzoru odstartuje v září česká verze tzv. kurzarbeitu, tedy opatření na podporu udržení zaměstnanosti v období hospodářských potíží. Tuzemská verze bude podle středečních Hospodářských novin štědřejší, stát se nebude s firmami dělit o náklady, ale uhradí je celé sám, a to až po dobu půl roku. Zaměstnancům navíc půjdou namísto původně plánovaných 60 procent platu celé mzdy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Museli jsme to tak nastavit, abychom nenarazili na zákoník práce, na jehož změny teď není čas," řekl deníku náměstek ministra práce a sociálních věcí Karel Machotka.

Nepůjde také o klasický kurzarbeit po vzoru Německa, který zaměstnancům zkracuje pracovní úvazek. Český model je založen na vzdělávání pracovníků. "Po dobu, co pro daného zaměstnance není jeho obvyklá práce, si bude doplňovat vzdělání technického charakteru a zvyšovat kvalifikaci," řekl v rozhovoru viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček.

Kdo podporu získá, bude posuzováno jednotlivě, kritéria jsou podle HN poměrně tvrdá. Ministerstvo práce podle deníku rozdělí mezi firmy do konce příštího roku 800 miliónů korun, převážně z evropských fondů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám