Hlavní obsah

Pokuty za práci načerno přesáhly za pololetí 106 miliónů

Praha

Ministerstvo práce a další instituce provedly letos v prvním pololetí přes 95 000 kontrol nelegálního zaměstnávání. Uložily 1936 pokut za celkem 106,4 miliónů korun. Rozhodnutí jsou pravomocná, jak uvedl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

Foto: Profimedia.cz

Pokuty za práci načerno přesáhly za první pololetí 106 miliónů korun.

Článek

Ministr řekl, že kvůli práci načerno stát přichází o nemalé částky na daních a sociální a zdravotní systém o odvody. Firmy, které se nechovají podle pravidel, mají podle Drábka navíc konkurenční výhodu, když nemusí odvedené peníze zahrnovat do cen svých výrobků či služeb.

„Jde o boj proti nelegálnímu zaměstnávání bez ohledu na to, zda se to týká tuzemců, či cizinců,“ podotkl Drábek. Uvedl, že kontroly nesměřují proti takzvanému švarcsystému, který legislativa neupravuje.

Postihy za nelegální práci jsou od ledna přísnější. Člověku, který dělá načerno, hrozí pokuta až 100 000 korun. Firma, která takto pracovníky zaměstnává, může mít sankci od 250 000 korun do deseti miliónů. Podle ministra mají tyto sazby odstrašující účinek.

Veřejná služba i DONEZ pod palbou kritiky

Drábek řekl, že v boji s nelegální prací je účinná i veřejná služba či projekt DONEZ. Na veřejnou službu mohou úřady práce od letoška posílat nezaměstnané, kteří jsou bez práce víc než dva měsíce. V systému DONEZ se zas lidé bez zaměstnání chodí hlásit na poštu.

Ministr uvedl, že díky těmto nástrojům přestala řada nezaměstnaných pracovat načerno a „přešla do legálního systému“. Odbory i ochránci lidských práv veřejnou službu i DONEZ ostře kritizují. Mluví o nucené práci a o šikaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám