Hlavní obsah

V Praze vyrábějí elektřinu z lidských exkrementů

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

I lidské exkrementy lze zužitkovat. V Praze například zajišťují chod čistírny odpadních vod na Císařském ostrově v Bubenči. Z odpadní vody tu získávají teplo i elektrickou energii v takovém množství, že jsou dnes téměř soběstační.

Výroba elektřiny a tepla z odpadních vodVideo: Novinky

 
Článek

Proces začíná ve chvíli, kdy spláchnete záchod anebo vypustíte vanu. Velká většina pražské odpadní vody, jak z domácností, tak z průmyslu končí v čistírně odpadních vod v Bubenči. Tady projde dlouhým očistným procesem, na jehož konci je jednak čistá voda, která se může vrátit do řeky, ale také odpadní kal. Právě ten je základem pro výrobu elektrické energie a tepla.

Ze sedimentačních jímek, na jejichž dně se kal usazuje, je tento přebytek z čištění odpadní vody odveden pumpami do jedné z dvanácti vyhnívacích nádrží. Tady je zahříván na 56 °C. Při této teplotě se organické látky, které obsahuje, rozkládají na vodu, methan a oxid uhličitý. Právě tak se z kalu získá bioplyn, který v nádržích probublává hmotou ven a shromažďuje se u stropu nádrží. Odtud je odváděn potrubím k pročištění.

Vzniklý bioplyn je vlhký. V čistící stanici je z něj proto odstraněna přebytečná vlhkost a zároveň i škodlivé látky. Teprve poté je možné jej přivést ke spotřebičům a spalovat ho.

Odpad vytopí areál

V energetickém centru, kde se bioplyn převádí na elektrickou energii a teplo, je pět kogeneračních jednotek. Právě v nich celý proces přeměny probíhá. Vzniklé teplo se využívá na ohřev vyhnívacích nádrží a vytápění celého areálu čistírny. V tomto ohledu je objekt zcela soběstačný. Podobné je to i s vyrobenou elektrickou energií, jejíž množství pokryje spotřebu čistírny ze 75 procent.

Zbytek elektrické energie musí čistírna odebírat z veřejné sítě. Množství vyrobeného bioplynu během roku kolísá. Zvlášť v létě je výroba bioplynu nižší. „Praha je vylidněná, a tak je i přítok odpadní vody menší. Nejvíce bioplynu vyrábíme v zimě,“ objasňuje Luděk Pospěch, manažer provozu Ústřední čistírny odpadních vod.

Denně se v čistírně odpadních vod vyprodukuje 1 900 kubických metrů kalu, který se odvede do vyhnívacích nádrží. Poté, co se z něj uvolní bioplyn, zbylý takzvaný vyhnilý kal se vyždímá na odstřeďovačce a zbylá černá hmota je v kontejnerech odvezena na zemědělské účely. „Z vyhnilého kalu se vyrábí nejčastěji hnojiva,“ upřesňuje Pospěch.

Za rok je Ústřední čistírna odpadních vod schopna vyprodukovat 18 miliónů kubických metrů bioplynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám