Hlavní obsah

Koruna nahlédla pod dvacetikorunovou hranici za dolar

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koruna se během úterního dopoledne dostala k dolaru pod hranici 20 Kč/USD, čímž dosáhla dvouměsíčního maxima. Konkrétně se obchodovala oproti pondělku o 15 haléřů výše na 19,98 Kč/USD. Polepšila si i vůči euru, a to o tři haléře na 24,81 Kč/EUR, jak vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Foto: Profimedia.cz

Koruna se po dvou měsících dostala k dolaru pod dvacetikorunovou hranici.

Článek

Analytici oslovení Novinkami se většinou přiklání k názoru, že tento stav příliš dlouho nevydrží a česká měna opět oslabí. „Obávám se, že se koruna spíše vrátí zpět nad 20 korun za dolar. Příliš důvodů pro další posilování koruny nevidím,“ sdělil analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Tuzemská ekonomika se totiž vyvíjí spíše hůře, než se očekávalo, Česká národní banka (ČNB) může přistoupit k dalšímu snížení úrokových sazeb a celkově na trzích to podle Šimka nevypadá na velkou euforii. „Koruna se bude zatím spíše držet nad dvacetikorunovou hranicí vůči dolaru a čeká nás návrat nad 25 korun k euru,“ domnívá se Šimek.

Za posilováním spekulativní poptávka

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta lze za hlavní důvod posilující koruny označit spekulativní poptávku po české měně. Ta byla ke konci července umocněna prohlášením prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, že je ECB připravena učinit vše k uklidnění situace kolem společné evropské měny a eurozóny. „Naopak na horší výsledky domácích statistik koruna de facto nereaguje. Stejně tak nereaguje ani pravděpodobné další snížení úrokových sazeb ze strany ČNB,“ připomněl Novák.

Pokud pozitivní atmosféra na trzích vydrží, tak i v nadcházejících dnech až týdnech lze podle Nováka předpokládat další posilování koruny. Klíčové je z tohoto pohledu září, kdy je na pořadu hned několik zásadních událostí. Německý ústavní soud rozhodne o osudu Evropského stabilizačního mechanismu, ECB představí konkrétní kroky na podporu eurozóny, Španělsko pravděpodobně zažádá o finanční pomoc a americká centrální banka (Fed) může oznámit další kolo kvantitativního uvolňování.

Reklama

Výběr článků

Načítám