Hlavní obsah

Český ředitel pomohl slovenskému pivu porazit české soky

– Vyhne
Právo, Ivan Vilček

Nejstarší slovenský pivovar Steiger vyrábí zlatavý mok ve středoslovenské obci Vyhne už od roku 1473. Jeho světlý ležák Sitňan nedávno zvítězil v soutěži českých a slovenských piv pod názvem První pivní extraliga.

Výroba piva v pivovaru SteigerVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Vítězství nás příjemně překvapilo. Nutno podotknout, že kromě vítězného piva Sitňan se na pátém místě umístil další náš výrobek Steiger Gold. To je snad každému jasné, že nejde o žádnou náhodu,“ říká hrdě ředitel pivovaru Jaroslav Vysloužil, který je české národnosti. „Letos jsme obdrželi i další ocenění – stříbrné místo na České pivní pečeti v Táboře za zázvorový Radler,“ dodal ředitel.

První pivní extraliga

Skromně odmítá tvrzení, že on jako Čech pomohl slovenskému pivu porazit česká piva. „To vše má na svědomí můj výrobní ředitel a sládek Ján Šimonovič,“ dodává. Zdůrazňuje, že finále soutěže První pivní extraligy proběhlo za velmi objektivních podmínek, kdy degustátoři hodnotili piva, která jsou přímo k dostání v maloobchodní síti. „Je důležité, že tam nebyla žádná piva připravovaná speciálně pro tuto soutěž,“ doplňuje Šimonovič.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Sládek pivovaru Steiger Ján Šimonovič

Finále soutěže se konalo v Rožňavě a představitelé pivovaru Steiger u toho vůbec nebyli přítomni. „Dozvěděli jsme se až dodatečně, že zvítězilo naše pivo,“ připustil ředitel Vysloužil. Ve slovenských médiích se následně objevily bombastické titulky „Vítězná série pokračuje“, které odkazovaly na nedávné vítězství Slováků v semifinále hokejového šampionátu nad Českou republikou.

Zeman je mezi pivovarníky "populární"

Bývalému českému premiérovi a kandidátovi na českého prezidenta Miloši Zemanovi pivovarníci na Slovensku stále nezapomněli jeho výrok, kdy se na adresu popradského piva vyjádřil, že je dobré pouze na čištění zubních protéz. „Pokud se pan Zeman stane novým českým prezidentem, navštíví Slovensko a bude mít chuť na dobré pivo, pozveme ho na ochutnávku našeho piva,“ dodává český ředitel nejstaršího slovenského pivovaru.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Moderní plnící linka pivovaru Steiger

Ve Vyhních působí od roku 2006. „Když jsem v roce 1996 splavoval Hron, projížděli jsme i zdejším areálem. Tehdy mě vůbec nenapadlo, že tady budu pracovat,“ vzpomíná s úsměvem. Bydlí v nedaleké Banské Štiavnici, na svoji fabriku a na tento krásný kraj nedá dopustit.

Ve zdejším okolí se kdysi usadili Němci, těžilo se zde zlato a stříbro. S příchodem Němců souvisela i výstavba zdejšího pivovaru. Největšího rozmachu dosáhlo zdejší pivovarnictví v 60. až 80. letech minulého století, kdy se zde vyrábělo až 300 000 hektolitrů piva.

Výroba klasickým způsobem

V pivovaru Steiger se pivo vaří nadále klasickým způsobem otevřeného a dlouhodobého dvoustupňového kvašení ve spilkách a ležáckých tancích. „Neděláme to moderním způsobem cylidrokónických tanků,“ zdůraznil sládek Šimonovič.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pivovar Steiger vyrábí pivo klasickým způsobem.

Správnost jejich postupu potvrzuje i fakt, že ve zmíněné soutěži První pivní extraligy se v první desítce umístila jen piva vyráběná klasickým způsobem. Podle zdejšího sládka ztrácí piva vyráběná moderním způsobem charakteristickou hořkost. „My vyrábíme pivo ze sladu a dovážíme žatecký chmel,“ uvedl sládek.

Energetické pivo

Novinkou je energetické nealko pivo, které se dobře prodává například u benzínových čerpadel nebo na koupalištích. „Toto pivo obsahuje kofein i taurin, a tím má povzbuzující účinek,“ zve k ochutnávce výrobní ředitel. Různé druhy radlerů (citron, malina, limetka a zázvor) má pivovar Steiger ve výrobním programu od roku 2010. Nejdříve v sudech a od loňska i v lahvích.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Nejstarší slovenský pivovar Steiger má vlastní vozový park.

„Šli jsme do toho s malou dušičkou, ale skvěle se to uchytilo. Těmito pivy oslovujeme hlavně mladé lidi a ženy. Tato piva mají o polovinu nižší obsah alkoholu než normální piva. Je to svým způsobem aktivní reklama boje proti alkoholismu,“ dodal hlavní sládek pivovaru Steiger. Pivo Radler plní pivovar Steiger do speciálně upravených odlehčených lahví.

Zdejší pivovarníci vkládají velké naděje také do nealkoholického tmavého piva Steiger. „To je fakt bomba. To zatím nikdo nedělá,“ dodává hrdě sládek.

Spotřeba piva klesá

Před deseti lety dosahovala spotřeba piva na Slovensku 100 litrů na jednoho Slováka, dnes je to pod 70 litrů na hlavu. Na Slovensku se před deseti lety vyrobilo 5,2 miliónu hektolitrů piva. Nyní klesla výroba o dva milióny hektolitrů. Pro srovnání v České republice spotřeba piva osciluje kolem 160 litrů na hlavu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Výběr produktů pivovaru Steiger

Kromě domácího trhu vyváží Steiger pivo hlavně do České republiky, Maďarska, Rakouska a z exotičtějších zemí se úspěšně uchytil ve Vietnamu. Za dvě směny naplní asi tisíc hektolitrů piva.

Hrozba zvyšování daně

Slovenské pivovarníky trápí především neustálé úvahy o zvyšování spotřební daně na pivo. „Naplánujeme si nějaký finanční plán, ale nedokážeme odhadnout, co nás v budoucnu čeká. V roce 2010 jsme například protestovali před parlamentem v Bratislavě. Tehdy hrozilo obrovské propouštění v důsledku plánovaného zvýšení spotřební daně. Dnes zaměstnáváme 180 lidí, a kdyby došlo ke zvyšování spotřební daně, museli bychom propustit 50 až 60 zaměstnanců,“ dodal Šimonovič.

Připomíná, že pivovar působí v kraji, kde nezaměstnanost dosahuje 20 procent. Zvýšení spotřební daně na pivo v parlamentu neprošlo, ale tyto úvahy se opět objevují. Momentálně tvoří spotřební daň přibližně 20 procent ceny.

Pivovar má vlastní pramen. To je rovněž důležitý faktor, který ovlivňuje chuť piva. Nyní vyrábí 200 000 hektolitrů piva za rok. Je na třetím místě za Zlatým Bažantem a Topvarem.

Úspěch zdejšího piva podtrhuje také hospůdka, kterou otevřeli přímo v areálu. „Naši hospůdku za rok navštívilo 6000 lidí, mezi nimi řada turistů z České republiky,“ loučí se český ředitel nejstaršího slovenského pivovaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám