Hlavní obsah

Španělské školy živoří, studenti musí platit i za obědy přinesené z domova

Madrid

Rodiče španělských žáků musí platit školám za obědy i v případě, že jejich dítko si jídlo nosí z domova. Nové opatření začne platit v zemi od nového školního roku. Rodiče, kteří dětem obědy balí, musí za každý den zaplatit škole až tři eura (75 korun), uvedl server Daily Telegraph. Pokud by dítě jedlo oběd připravený ve škole, stálo by je to 4,5 eura (112 korun).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jídlo z domova si nejčastěji nosily děti z nejchudších rodin. Další domácnosti však kvůli ekonomickým problémům země v posledních měsících výrazně zchudly, rodiče proto obědy odhlásili a dětem jídlo taktéž chystají sami.

Od září ale neušetří, jak plánovali; budou muset platit poplatek, který školy prezentují jako peníze za použití jídelny a dozor v ní.

Poplatek ve výši tři eura ohlásilo Katalánsko, školy ve Valencii budou vybírat 1,45 eura za den. Školám totiž peníze, které vybíraly za obědy, chybí a výpadek potřebují nahradit.

„Vypadá to, že vůči rodinám je to drsné opatření, ale rozpočet škol je tak napnutý, že jakákoliv ztráta příjmů je pro ně ničivá,“ řekla učitelka z madridské školy Sarah Albrechtová.

25 metrů toaletního papíru na žáka

Španělské školy, respektive regiony, které je zřizují, hledají úspory, kde se dá. Například katalánský ministr pro školy už dříve snížil objem toaletního papíru, který mohou školy nakupovat. Vypočítal, že 25 metrů na jednoho žáka na měsíc bude stačit.

Kvůli rostoucím nákladům rodiče odhlašují děti z mateřských škol. Často si to mohou dovolit, protože jsou bez práce a mají čas se o ně starat sami. V zemi je bez práce 25 procent lidí.

Školy omezují i programy pro děti. „Dceři zrušili tělocvik a země už nepodporuje sportovní aktivity na konci vyučování, takže za ně musím platit,“ řekl dopisovatelka France 24 ve Španělsku Adeline Perceptová.

„Stále více rodičů už nedává děti na kroužky, protože je to příliš drahé,“ dodala.

Vyšší náklady se nevyhýbají ani vysokému školství. Univerzitní studenti dosud ročně platili školné mezi 700 a 1400 eury ročně, od září by si k této částce měli navíc u zápisu platit ještě 540 eur. Rozhodl o tom ministr školství José Ignacio Wert. Sníží se také počet nabízených předmětů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám