Hlavní obsah

Australským aerolinkám Qantas se nedaří, ředitel se vzdá bonusu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alan Joyce, generální ředitel australské letecké společnosti Qantas, se vzdá svého bonusu. Důvodem je skutečnost, že se „jeho“ aerolinkám nedaří a podle odhadů očekávají pokles zisku až o 90 procent za finanční rok končící letošním 30. červnem. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Článek

Joyce podle loňské výroční zprávy získal na akciích bonus ve výši 2,7 miliónu australských dolarů (asi 56,5 miliónu korun).

Za očekávaným propadem aerolinek stojí podle BBC silná konkurence v mezinárodní přepravě a vysoké ceny pohonných hmot. Největší australský dopravce byl rovněž zasažen sériemi stávek a sporů mezi vedením firmy a zaměstnanci zastoupenými odbory.

Potíže dokládá mimo jiné i fakt, že akcie Qantasu poklesly od letošního dubna o 35 procent. Firma by měla výsledky svého hospodaření za poslední finanční rok zveřejnit 23. srpna.

„Je naprosto správné, že když se nedaří společnosti, měly by klesat i odměny vedení,“ nechal se slyšet Joyce v australském listu Financial Review. Podle něj byl poslední finanční rok pro akcionáře Qantasu nesmírně obtížný. Jak Joyce připomněl, musí jeho plat a odměny být v přímé úměrnosti se ziskovostí celé společnosti.

Firma navíc oznámila jednotlivá restrukturalizační opatření včetně plánů rozdělit mezinárodní a vnitrostátní provoz na dvě samostatné části. Očekává se i rušení pracovních míst v souvislosti se snižováním nákladů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám