Hlavní obsah

Dožínková letní Flora přilákala do Olomouce 30 tisíc návštěvníků

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na olomouckém výstavišti vyvrcholil v neděli letní mezinárodní zahradnický veletrh Flora, jehož hlavním mottem byla dožínková slavnost. V průběhu čtyř dnů na něj zavítalo podle předběžných údajů zhruba 30 tisíc lidí, což je přibližně stejně jako loni.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Dožínkové téma letošní letní Flory se odrazilo i ve venkovních aranžích.

Článek

Organizátoři to považují za úspěch. Už proto, že letos poprvé byl v průběhu Flory uzavřen centrální pavilón A, a to kvůli chystané rekonstrukci. Změna sice neměla výraznější vliv na kvalitu zahradnického veletrhu, nicméně panovaly obavy, že by mohla mít vliv na počet návštěvníků. Ti se však odradit nenechali.

„Jela jsem sem už s vědomím toho, že hlavní pavilón je dočasně uzavřen, ale věřila jsem, že i ve zbytku výstaviště se pořadatelům podaří připravit atraktivní expozice. Nezklamali mě, dokonce předčili mé očekávání,“ svěřila se Právu Jana Novotná, která do Olomouce přijela z Přerova i se svým jedenáctiletým synem.

S nabídkou květin, bylinek, školkařských výpěstků, rostlinného materiálu, zahradnických potřeb a pomůcek pro zahrádkáře a kutily se na výstavě, kterou doprovodily letní zahradnické trhy, prezentovalo bezmála 300 vystavovatelů a prodejců z České republiky, Polska a Slovenska.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci letní Flory měli na olomouckém výstavišti co obdivovat.

„Neobvyklá byla letošní výstava nejen tím, že byl uzavřen hlavní pavilón, ale také neobvyklým, dvojím tématem,“ řekla Právu v neděli mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená. Vystavovatelé nabídli expozice inspirované jak ryze domácí dožínkovou slavností, tak i Getsemanskou zahradu s exotickou florou Středomoří.

Expozici, kterou připravila Unie botanických zahrad ČR, zaplnily olivovníky, palmy, citrusovníky, pestrobarevné orchideje, bromélie či tillandsie. Události spojené s tímto nejstarším křesťanským poutním místem, kde podle bible Ježíš bděl a modlil se v tu noc, kdy byl římskými vojáky zatčen a později ukřižován, symbolizovala kamenitá kalvárie a stylizovaný kříž zdobený květinami.

„Biblicko - botanická expozice se letos podělila o největší návštěvnický zájem společně s velkou květinovou přehlídkou výpěstků členů Českého zahrádkářského svazu,“ uvedla mluvčí.

Dožínkové téma se odrazilo hlavně ve venkovních aranžích a v expozici floristů, kteří letos soutěžili o nejkrásnější dožínkovou kytici a dožínkový věnec. Dožínkami byla vedle Hanáckého jarmarku inspirována také soutěž O nélepši hanacke vdolek.

„Porotě nakonec nejvíce zachutnal ten, který na výstaviště poslala paní Filoména Haplová z Čelechovic na Hané,“ konstatovala Studená. „Ocenění si ale zaslouží všech dvanáct soutěžících, vdolečky byly totiž pečeny s láskou,“ pochválil napečené dobroty jeden z členů poroty, ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř.

Výstavní část letní Flory doprovázely tradiční soutěže. Jako nejkrásnější byly vyhodnoceny expozice Českého zahrádkářského svazu a Dušana Horáka z Bystřice pod Hostýnem. V soutěži floristů získala zlaté ocenění Pavla Plevová z Brna. Cenu primátora Olomouce si odvezla brněnská Mendelova univerzita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám