Hlavní obsah

Jde o útok na primátora, tvrdí odvolaný šéf dopravního podniku

– Praha • Aktualizováno

Vladimír Lich ve čtvrtek skončil v čele pražského dopravního podniku (DPP). O jeho odvolání rozhodlo představenstvo společnosti. Informaci potvrdil člen představenstva a technický ředitel podniku Jan Šurovský. Řízením firmy byla dočasně pověřena Magdalena Češková, která doposud působila v ekonomickém oddělení. Lich tvrdí, že za jeho odvoláním je útok na primátora ze strany některých politiků ODS.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Vladimír Lich a Bohuslav Svoboda (v pozadí).

Článek

Dozorčí rada Lichovi vytýkala některé kroky, které prý vážně ohrožovaly chod podniku. Podle předsedy dozorčí rady Jiřího Nouzy (TOP 09) bylo rozhodnutí výsledkem dlouhodobé nespokojenosti. "I přes opakovanou snahu o nastavení transparentních pravidel řízení a celkového chodu dopravního podniku, jsem dospěl ke ztrátě elementární důvěry ve schopnost nového managementu a jeho ředitele dostát vysokým očekáváním, která byla spojena s jeho nástupem," uvedl Nouza v prohlášení.

Problémy jsou podle Nouzy například u pojištění majetku či ve výstavbě prodloužení metra A, kde údajně hrozí navýšení ceny o více než dvě miliardy korun.

Je to útok na primátora

Lich následně uvedl, že důvody jeho odvolání jsou směšné. Tvrzení, že by se firma měla ocitnout bez pojištění, je prý "přitažené za vlasy". Odvolání prý bylo připraveno předem, neboť on sám o něm věděl již před třemi dny.

Podle Liche je jeho odvolání útokem na primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Ten by měl podle Liche svolat valnou hromadu, která by mohla odvolat představenstvo. On sám z boje utíkat nehodlá a počká na kroky primátora.

Politici se prý snažili "upíchnout" svoje lidi

Odvolaný ředitel tvrdí, že mu neustále někteří politici zasílali životopisy lidí, které měl podle jejich mínění zaměstnat. Konkrétní jména uvádět nechtěl. Právě vliv politiků na chod firmy je podle něj důvodem řady problémů.

Po dotazu, kdo usiloval o jeho odvolání, zmínil Davida Vodrážku, primátorova náměstka Josefa Noska či Pavla Hurdu (všichni ODS).

To ale Vodrážka odmítl. "Není to útok na primátora nebo ODS. Nemá to s politikou nic společného," řekl Vodrážka. Podle něj byl ředitel Lich i na minulých jednáních upozorňován na problémy a pochybení, středeční jednání pak prý bylo "poslední kapkou".

Kritizoval minulé vedení

Lich ve středu informoval o tom, že kvůli smlouvám, které byly podle něj předražené, podal trestní oznámení na několik členů bývalého vedení a na konkrétní lidi, kteří smlouvy podepsali. Konkrétní jména však neuvedl. [celá zpráva]

Následně byl odvolán z představenstva společnosti.

Objevily se spekulace, že odstranění Liche z vedení společnosti souvisí právě s kritikou a kroky vůči bývalému vedení společnosti.

Lich byl do čela DPP dosazen jako krizový manažer. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) při jeho jmenování řekl, že jeho mandát by měl být časově omezen. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám