Hlavní obsah

Řecko prosí Evropu: Nechte nás dva roky vydechnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecký premiér Antonis Samaras zřejmě na nadcházejícím setkání s evropskými politiky své protějšky nepotěší. Z dokumentů, které se jim chystá předložit, plyne, že chce požádat, aby jeho země dostala další dva roky na zavedení požadovaných úspor, aby mohlo obnovit hospodářský růst a zlepšit si finanční profil. Uvedl to list Financial Times (FT), který má dokumenty k dispozici.

Foto: Petrs Giannakouris, Reuters

Předseda řecké vlády Antonis Samaras

Článek

Samarasův plán předpokládá rozložení škrtů až do roku 2016. Schodek rozpočtu by také ročně měl klesat o 1,5 procentního bodu a nikoliv o 2,5 bodu, jak je domluveno nyní.

Země proto bude potřebovat dalších dvacet miliard eur, aby vyrovnala deficit v rozpočtech na rok 2013 - 2014. Slibuje ale, že je sežene jinde než v EU. V Německu už totiž nikdo není ochoten zemi dál půjčovat a stále častěji se mluví o tom, že by Řecko mělo být vyloučeno z eurozóny, upozornil list.

Země ale místo zavádění úspor doufá, že se jí podaří dohodnout odklad začátku splácení první půjčky až na rok 2020. Původně měla se splácením začít za čtyři roky. FT ale upozorňuje, že v roce 2020 by současně mělo Řecko začít splácet půjčku druhou. První byla ve výši 110 miliard eur, druhá ve výši 130 miliard.

Řecku se smluvní podmínky nedaří plnit ve většině ohledů. Státní majetek se prodat nedaří, stejné je to s propouštěním státních zaměstnanců. Země plánuje, že jich propustí 40 000. Už jednou chtěla výpověď dát 30 000 lidem, odešlo jich ale 6500, většinou do důchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám