Hlavní obsah

Svět je kvůli biopalivům před další potravinovou krizí, tvrdí šéf Nestlé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Orná půda ve světě se stále častěji využívá k pěstování plodin pro průmyslové využití namísto pěstování potravin. To by mohlo vést k další potravinové krizi, upozornil v úterý šéf potravinářské firmy Nestlé Peter Brabeck s odkazem na poslední zprávu organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Foto: Profimedia.cz

V česku se kvůli biopalivům pěstuje řepka, v USA kukuřice

Článek

"FAO nyní zjistila to, co hlásám už léta: nedávejme žádné potraviny na výrobu paliv, protože výživa tím ztrácí příliš mnoho půdy," řekl Brabeck rakouskému listu Wiener Zeitung. "Je za tím ale silná lobby a vysoké subvence, což podle mě povede k ještě silnější potravinové krizi a hladu než v roce 2008," dodal.

Plodiny pro využití v průmyslu se pěstují na celém světě včetně ČR. Příkladem je řepka, kterou kvůli dotacím mnozí farmáři pěstují místo obilovin. Využívá se do paliv pro automobily.

Subvence se měly už dávno zrušit

Biopaliva čelí v posledních letech velké kritice, přesto je jejich výroba stále dotována, ač se už před dvěma lety desítka velkých mezinárodních institucí včetně agentur OSN shodla na nutnosti státní subvence zrušit, upozornil list Wall Strett Journal.

Organizace FAO tento měsíc vydala zprávu, v níž upozornila na prudké zvýšení cen potravin. Částečně za to může neúroda kukuřice ve Spojených státech, které postihla velká sucha. Farmáři ale kvůli velkým subvencí dají úrodu raději na biopaliva a do potravinářství půjde výrazně méně.

Vývoj cen potravin vyvolává už i aktivitu v mezinárodní diplomacii. Francouzský ministr zemědělství Stéphane Le Foll v pondělí řekl, že Spojené státy a Francie pozorně sledují stoupající ceny obilí a v případě potřeby jsou připraveny svolat mimořádné zasedání zemědělských představitelů skupiny nejvýznamnějších světových ekonomik G20.

Reklama

Výběr článků

Načítám