Hlavní obsah

Česko zůstává v recesi, HDP pokračuje v poklesu

Česká ekonomika zůstává v recesi. Hrubý domácí produkt podle předběžných údajů Českého statistického úřadu ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl o 0,2 procenta.

Foto: sxc.hu

České HDP vykazuje setrvalý pokles.

Článek

Meziročně se HDP snížil o 1,2 procenta. Recese nastává, pokud ekonomika v mezičtvrtletním srovnání klesne dvě čtvrtletí po sobě. Tuzemský HDP vykázal třetí mezičtvrtletní pokles.

Ve druhém čtvrtletí přestal být tahounem ekonomiky průmysl, který je objemově nejvýznamnějším hospodářským odvětvím. "Průmysl sice v meziročním srovnání mírně vzrostl, úrovně 1. čtvrtletí však nedosáhl," uvedl ČSÚ. V meziročním srovnání se prohloubil propad stavebnictví, loňských výsledků nedosáhla ani odvětví obchodu a ubytování.

"Recese v české ekonomice se meziročně citelně prohloubila, když průmysl jakožto dřívější hlavní motor růstu výrazně snížil otáčky," řekl analytik UniCredi Bank Pavel Sobíšek. Očištěný propad byl citelně snížen efektem počtu pracovních dní, jichž bylo meziročně o dva méně. Neočištěné číslo ukazuje na meziroční pokles o 1,8 až 1,9 procenta, upozornil.

Celoroční pokles HDP bude podle Sobíška asi citelnější, než naznačovaly výhledy. "Po dnešku se zdá, že celoroční pokles může dosáhnout až jedno procento. Na druhou stranu není v dnešních číslech vidět nic, co by opravňovalo zhoršit výhled i pro rok 2013. Oživení na konci 2012 či začátku 2013 vypadá stále realisticky," odhadl.

Kladné saldo zahraničního obchodu bylo v běžných cenách o více než 20 miliard korun větší než před rokem. Domácí poptávka loňské úrovně nedosáhla, dodal ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám