Hlavní obsah

Sklizeň kukuřice v USA bude o desetinu nižší, cena prudce poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo zemědělství v pátek oznámilo, že letošní sklizeň kukuřice bude o deset procent nižší, než se čekalo, a výnos bude nejnižší od let 1995-1996. Důvodem je sucho a vlna veder. Očekává se, že cena kukuřice prudce vzroste, odhaduje se, že více než o třetinu, což přispěje k dalšímu raketovému růstu cen potravin.

Foto: John Sommers II/Files , Reuters

Uschlá kukuřice v Kentucky

Článek

Velikost sklizně je nyní odhadována na 10,8 miliard bušlů (cca 270 miliónů tun), což je o 2,2 miliardy bušlů (55 miliónů tun) méně, než se očekávalo před měsícem, a nejméně od let 2006-2007.

Výnos z akru bude 123,4 bušlů, což je o 22,6 bušlu méně, než se uvádělo před měsícem. Ještě v červenci byla odhadovaná cena za bušl 5,50 až 6,40 dolaru. Nyní se počítá, že bude činit 7,50 až 8,90 dolaru za bušl.

Zpráva se objevila jen den poté, co úřad OSN pro potraviny a zemědělství (FAO) oznámil, že v červenci stouply ceny potravin ve sledovaném koši o šest procent.

Po oznámení amerického ministerstva FAO vyzvala USA, aby snížily svou produkci biolihu. Podle amerických zákonů musí být čtyřicet procent sklizně použito na biolíh. To ale podle OSN jen zhoršuje potravinovou krizi na světě a přispívá k růstu cen obilnin.

USA jsou největším producentem kukuřice, pšenice a sóji.

USA se tomu brání s tím, že se snaží samy vyrábět paliva místo toho, aby je dovážely. Ze zákona se musí letos vyprodukovat v USA 13 miliard galonů biopaliva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám