Hlavní obsah

Ve Španělsku zamykají popelnice před hladovými lidmi

Novinky, pit

Ve španělském městě Girona, ležícím na severovýchodě země, se úřady rozhodly zamykat popelnice nebo kontejnery u velkých supermarketů, aby zabránily hladovým lidem vybrat si z nich něco k snědku. Informoval o tom server euronews.com.

Článek

V minulosti byla praxe taková, že potraviny s prošlým datem spotřeby byly na konci dne vyhozeny do odpadu, odkud si je brali nedočkaví jedlíci.

Neutěšená ekonomická situace v této pyrenejské zemi způsobuje, že počet takovýchto lidí, pro které je to podstatný způsob obživy, nadále stoupá. Ve Španělsku je podle statistik 1,73 miliónu domácností, v nichž jsou všichni členové v produktivním věku bez práce.

„Existuje značné množství rychle se kazících výrobků, které skončí v popelnicích. Právě takové tito lidé hledají,“ uvedl Xavier Llompart, který pracuje pro řetězec supermarketů Comebal.

Lékaři varují před zdravotními riziky

Úřady tento krok vysvětlují zdravotními riziky, která z takovéto konzumace mohou plynout, a připomínají možné vypuknutí epidemií nejrůznějších nemocí. Namísto toho tak budou tito lidé moci přijít do připravených center, aby si zde mohli dát něco na zub.

Španělská ekonomika se během posledních čtyř let dvakrát propadla do recese a nezaměstnanost, nejvyšší v rámci Evropské unie, se v současné době pohybuje kolem 25 procent. Nejvíce řádí mezi mladými lidmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám