Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Řecku se brzy dostane k 30 procentům, varují odbory

Atény

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v příštím roce vyšplhá na 28 až 29 procent. Předpověděl to institut pro výzkum práce, který je součástí největšího řeckého odborového svazu zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE. Dodal, že tvrdá úsporná opatření vlády ohrožují sociální smír v zemi.

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Demonstrace proti úsporným opatřením nejsou v Řecku ničím výjimečným.

Článek

Statistický úřad ve čtvrtek oznámil, že míra nezaměstnanosti v Řecku se v květnu vyšplhala na nové rekordní maximum 23,1 procenta kvůli negativním dopadům hospodářské recese na trh práce. V dubnu to bylo 22,6 procenta. [celá zpráva]

Míra nezaměstnanosti v Řecku nyní dosahuje více než dvojnásobku průměru eurozóny. Řecká ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla o 6,5 procenta. Vlivný řecký ekonomický institut IOBE předpokládá, že v celém letošním roce dosáhne hospodářský pokles 6,9 procenta.

Tisíce mladých Řeků již podle listu Ta Nea odešly za prací do zahraničí, zejména do Německa, severní Itálie, Francie a Austrálie. Míra nezaměstnanosti v Řecku již překročila úrovně z šedesátých let minulého století, kdy zemi kvůli práci opustilo téměř 1,5 miliónu lidí. Tehdy však odcházeli zejména pracovníci s nízkým vzděláním, zatímco nyní Řecko přichází o kvalifikované pracovní síly, napsala agentura DPA.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o stamiliardovou pomoc partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Výměnou za to zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám