Hlavní obsah

Ceny potravin ve světě kvůli extrémnímu počasí prudce vzrostly

Světové ceny potravin v červenci prudce stouply v důsledku extrémních výkyvů počasí, uvedl úřad OSN pro potraviny a zemědělství (FAO). Panují obavy, že se může zopakovat situace z let 2007 a 2008, kdy potravinová krize zasáhla nejchudší lidi na světě.

Foto: ČTK/AP

Seschlá kukuřice v Illinois

Článek

Důvodem byly extrémní výkyvy počasí, především silné deště v Brazílii, sucha v USA a problémy v zemědělství v Rusku. Přispěly k nim i monzuny v Indii a nedostatek vláhy v Austrálii.

Ceny jsou však pořád níže, než bylo absolutní maximum v únoru 2011.

Ve srovnání s červnem stouply ceny potravin o šest procent. Tři předchozí měsíce přitom klesaly. FAO stanovuje cenu potravin na základě koše, ve kterém jsou obilniny, olejoviny, mléčné výrobky, maso a cukr.

Cena obilnin stoupla o 17 procent, cena cukru pak vyskočila o 12 procent, na čemž se podepsaly právě deště v Brazílii v době sklizně cukrové třtiny. Cena rýže ale zůstala stejná, obdobné to je u ceny mléka. Cena vepřového masa  klesla o 1,7 procenta.

Situace se však může dále zhoršit. „Je tu značný potenciál, že se bude situace vyvíjet jako v letech 2007 a 2008,“ řekl expert FAO Abdolreza Abbassian. Tehdy propukly hladové bouře v Egyptě a na Haiti. Abbassian doufá, že se zvolí vhodnější přístup než tehdy a že se bude na trzích intervenovat a uplatní se restrikce na vývoz z postižených zemí.

Podle nevládní britské organizace Oxfam může nárůst ceny potravin způsobit potravinovou krizi v oblasti Sahelu na západě a ve středu Afriky. Ta by mohla postihnout 18 miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám