Hlavní obsah

ČT neplánuje do roku 2017 zvýšení televizních poplatků

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dobrý signál plátcům televizních poplatků, tedy skoro všem občanům v republice, vzešel ze středečního jednání Rady ĆT, která schválila Dlouhodobé plány programového, technického a ekonomického rozvoje České televize na léta 2012 až 2017. Neplánuje se v něm další zdražování koncesionářských poplatků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Dvořák před budovou České televize

Článek

Pro schválení plánů hlasovalo devět přítomných členů, proti byli radní Radek Mezulánik a místopředseda Jiří Kratochvíl, hlasování se zdržel předseda rady Milan Uhde a omluvenku měli Jiří Presl a René Kühn.

Schválení předcházela dlouhá, dramaticky vypjatá diskuse, V několika okamžicích to dokonce vypadalo, že plány budou vráceny generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi a jeho týmu k dopracování.

Eklová: někteří radní byli pod politickým tlakem

Jednání v sále byl přítomen člen volebního výboru Sněmovny Ladislav Skopal. Po skončení schůze řekla místopředsedkyně Rady ČT Dana Eklová redaktorce Práva, že poslanec (Skopal) tlumočil radním prosbu volebního výboru, aby hlasování o dlouhodobých plánech odložili. „Považuji to za nepřiměřený politický tlak na radu," řekla Právu Eklová. Podle jejího názoru byl dlouhodobý plán rozvoje kvalitně připraven.

Nejvíce připomínek finančního charakteru vznesl radní Mezulánik. „Plán je podhodnocený v oblasti nákladů v letech 2015 až 2017 a z mého pohledu nedůvěryhodný. Nedočtu se v něm například, kolik prostředků půjde na původní českou tvorbu, není v něm zmínka o inflaci, o tom, jak budou snižovány osobní náklady a podobně,“ vytýkal Mezulánik, který poté Právu řekl, že své připomínky konzultoval s odborníky z Vysoké školy ekonomické.

Připomenul, že riziko za případné nereálné plány nese sice vedení České televize, ale odpovědnost za ně zůstává na Radě ČT. Také předseda Uhde v diskusi přiznal, že předložený materiál podcenil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám